40 prosent av kundene har 4G-mobil

Og hver dag får flere tilgang, forteller Telenor.

40 prosent av kundene har 4G-mobil
Telenor tilbyr nå 4G-basert mobildata i 235 norske kommuner. Her vises en oppgradert mobilmast i Brønnøysund. Bilde: Telenor (CC BY 3.0)

Digi.no skriver i dag at Telenor skal bygge ut mer 4G (LTE) langs E6 og jernbanen mellom Oslo og østfoldbyene. Men dette er ikke det eneste stedet Telenor bygger ut. I oktober ble 139 basestasjoner i Norge oppgradert til 4G. Oppgraderingene har skjedd i alle fylker. De fleste av disse oppgraderingene er gjort for å bedre dekningen innendørs og i distriktene.

Til sammen har Telenor nå omtrent 2500 basestasjoner med 4G-støtte i 234 kommuner. Disse dekker ifølge selskapet 80 prosent av befolkningen, i og utenfor boligen, men målet er å øke andelen til 98 prosent innen utgangen av 2018. Dette forteller Bjørn Ivar Moen, leder for mobildivisjonen i Telenor Norge, i en pressemelding. I gjennomsnitt oppgraderer Telenor to basestasjoner til 4G hver dag.

Bjørn Ivar Moen i Telenor Norge forteller om kraftig vekst i 4G-bruken.
Bjørn Ivar Moen i Telenor Norge forteller om kraftig vekst i 4G-bruken. Bilde: Marius Jørgenrud

Det hjelper selvfølgelig lite med 4G-dekning så lenge man som kunde ikke har en terminal med støtte for dette. Men utbredelsen vokser stadig. 4 av 10 Telenor-kunder har i dag en smartmobil med 4G-støtte, og denne andelen er ifølge Telenor i kraftig vekst.

– Rundt årsskiftet estimerer vi at over halvparten av alle telefoner i Telenors mobilnett vil være smarttelefoner med 4G-støtte, sier Moen.

Noe av bakgrunnen for dette er at nesten alle de mest solgte smartmobilene hos Telenor i oktober har 4G-støtte.

De ti mest solgte smartmobilene er som følger:

1. Apple iPhone 6

2. Apple iPhone 5s

3. Samsung Galaxy S5

4. Sony Xperia Z3 Compact

5. Sony Xperia Z3

6. Samsung Galaxy Note 4

7. Samsung Galaxy Alpha

8. Nokia Lumia 520

9. Samsung Galaxy Trend Pluss

10. Samsung Galaxy S4 4G+

Listen er basert på salg av smarttelefoner i Telenorbutikken, på telenor.no, via kundeservice på telefon og hos forhandlere som selger Telenor-abonnement i oktober.

Det er betydelige forskjeller mellom denne listen og NetComs tilsvarende liste, som er tilgjengelig her. For det første så er det bare to iPhone-modeller blant de ti mest solgte smartmobilene hos Telenor, mens det er fire modeller hos NetCom. Verken iPhone 6 Plus eller iPhone 5C er blant de ti mest populære hos Telenor.

En annen vesentlig forskjell er at en Windows Phone-mobil i lengre tid har greid å holde seg på topp ti hos Telenor. Dette er billigmodellen Nokia Lumia 520, som nå ser ut til å være på vei ut av markedet.

Telenor regner med at iPhone 6 vil ligge på toppen også i november, og få vil nok bli overrasket om den beholder denne posisjonen det meste av tiden fram til neste iPhone-lansering. Apples iOS-produkter har et svært godt fotfeste i Norge. Allerede er iPhone 6 blant de 20 mest utbredte mobilene i Telenors nett.

Ifølge Telenor har nesten 75 prosent av selskapets kunder en smartmobil. Dette bidrar til at datatrafikken i selskapets nett har vokst med omtrent 70 prosent fra oktober i fjor til oktober i år. Men for første gang går mer enn 50 prosent av datatrafikken i Telenors nett nå via 4G.

    Les også:

Les mer om: