BEDRIFTSTEKNOLOGI

400 MHz Appleboks skal knuse Wintel

Under åpningstalen på Seybold-konferansen i New York City tirsdag, demonstrerte Apple-sjef Steve Jobs en Power Mac med kopperbasert 400 MHz PowerPC G3-prosessor. Han hevder denne kombinasjonen er to til fire ganger raskere enn det beste fra Wintel-verdenen.

Jens Kanden
18. mars 1998 - 15:16

Det var i forbindelse med åpningen av Seybold-konferansen - en viktig begivenhet for de kreative bransjer og dermed Apple - at Steve Jobs kom med sine spark til Wintel-aktørene. Med sin aggressive åpningspresentasjon videreførte Steve Jobs den konfrontasjonslinje han tidligere i år kjørte i gang med en annonsekampanje som fremstilte Pentium II som en sinke av en prosessor.

Apple og Jobs hevdet at en 400 MHz G3-basert Power Mac er tre ganger så rask som en PC med en 333 MHz Pentium II. 400 MHz-maskinen vil ikke være på markedet før tidlig i 1999, men Jobs lanserte en 300 MHz-versjon som er kommersielt tilgjengelig umiddelbart.

I det amerikanske markedet kan maskinen bestilles via Apples nettbutikk i forskjellige konfigurasjoner. I forhandlerkonfigurasjon kommer maskinen i en tårnmodell med 1 MB nivå 2 hurtigbuffer montert direkte på baksiden av prosessoren (backside cache), 24-hastighet CD-ROM-spiller, 64 MB synkron-minne (SDRAM), 6 MB grafisk synkron-minne (SGRAM), og 4 GB Ultra Wide SCSI-harddisk til en pris (i USA) av 3.359 dollar.

En annen forhandlerkonfigurasjon, også den en tårnmodell, kommer med 1 MB nivå 2 hurtigbuffer (backside), 24-hastighet CD-ROM-spiller, 128 MB synkron-minne, 6 MB grafisk synkron-minne, 128-biters høyoppløsnings grafikk-aksellerasjonskort med 8 MB video-minne med støtte for to skjermer, doble 4GB Ultra Wide SCSI-disker med RAID-programvare samt et 10/100 Fast Ethernet-kort. Prisen i USA vil ligge på 4.899 dollar.

Det er ikke bare amerikanerne som får glede av de nye boksene fra Apple.

- Begge disse modellene kommer til Norge i løpet av april og vil få priser på henholdsvis 32.990 kroner eks. MVA og 47.990 kroner eks. MVA, forteller produktsjef hos Apple i Norge, Verner Hølleland, til digi.no.

Jobs talte også varmt for Apples QuickTime-teknologi som nylig fikk et løft da ISO bestemte seg for å gjøre QuickTime til grunnlaget for de nye MPEG-4-spesifikasjonene.

- Vi er midt i den digitale video-epoken, og det er et eneste kaos, sa Jobs. - Standarder tyter ut av øra på oss, men QuickTime 3 vil forene alle de forskjellige videoformatene.

Apple Studio Display en ny 15 tommers flatpanel LCD-skjerm.

Apple viste også sin nye futuristiske skjerm, en femtentommers LCD flatskjerm - Apple Studio Display. Selskapet har lagt mye arbeid i å utvikle en elegant skjerm som kan justeres i høyden og bygger på aktiv matrise LCD-teknologi. Skjermen kommer på markedet i løpet av mai og vil ha en pris i det amerikanske markedet på 1.999 dollar. I Norge vil skjermen koste 19.500 kroner eks. MVA når den lanseres i mai.

Jobs kunngjorde planer om å skipe en Windows-utgave av selskapets ColorSync fargestyringsteknologi, en kunngjøring som ble applaudert av Adobes toppsjef John Warnock som sluttet seg til Jobs på scenen under presentasjonen. Warnock demonstrerte nye Adobe-teknologi som viste - ikke bare ColorSync i Illustrator - men bruk av AppleScript til å automatisere produksjon av værkart basert på ASCII-data fra meteorologiske institutter. Dette er en prosess som tradisjonelt har tatt opp mot en time men gikk unna på rundt ett minutt under demonstrasjonen.

Også WebObjects-teknologien fikk strålende Jobs-omtale. Han kalte den "akkurat-i-tide, akkurat-for-meg"-publisering.

- Fundamentalt sett dreier det seg om dynamisk publiseringsteknologi for Internett. Den kan skape dynamisk skreddersydde nettsider på sparket, skrøt Jobs.

Etter presentasjonen tok Jobs spørsmål fra salen. Han nektet å ta spørsmål om Rhapsody og henviste til Apples utviklerkonferanse i mai. Når det gjelder Apples manglende tilbud i billig-kategorien, ville ikke Jobs si annet enn at selskapet kommer med et "sinnsykt bra" produkt til høsten. Spørsmål om Columbus-prosjektet (tidligere omtalt i digi.no - se lenke til høyre), Apples konsumentorienterte nett-TV-apparat, avfeide Jobs med fleip. Han høstet også mye latter med en slengbemerkning om Windows NT.

- Kjøp en rask boks med Windows NT, og du kommer til å bruke mindre tid med familien din.

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.