400 MHz PDA-brikke fra AMD

Oppkjøpet av Alchemy Semiconductor har gjort AMD i stand til å lansere en PDA-brikke som trekker bare 250 milliwatt i 400 MHz.

Alchemy Semiconductor ble opprettet i 1999 av Greg Hoeppner og Rich Witek, to brikkeingeniører som forlot Digital Equipment i 1997 da Intel overtok ansvaret for StrongARM-prosessoren, kjent fra blant annet Compaqs hånd-PC iPaq.

Alchemy gjorde seg kjent som leverandør av avanserte systembrikker - "system on a chip" - der prosessor og andre kretser integreres i én brikke med lavt energiforbruk.

AMD fullførte oppkjøpet av Alchemy i februar i år, og har integrert selskapet som en egen avdeling for "Personal Connectivity Solutions". Begge gründerne er med. Avdelingen skal framstille brikker for apparater på "Internett-randen", det vil si både mobilt utstyr som avanserte mobiltelefoner og trådløst kommuniserende hånd-PC-er, og dedikerte stasjonære apparater som settoppbokser, sofa-PC-er, skjermterminaler og liknende.


Hittil har AMD først og fremst konsentrert seg om prosessorer til bærbare og stasjonære PC-er, og er i ferd med å markere seg på serversiden. Mobile og andre slags tynne klienter representerer noe helt nytt for selskapet. AMD mener dette markedet kan komme til å kreve 1,3 milliarder systembrikker i året innen 2007, til en samlet verdi av 26 milliarder dollar.

8. april lanserte AMD den nyeste systembrikken fra Alchemy, Au1100. Den representerer et betydelig framskritt i forhold til forgjengeren Au1000, blant annet ved at strømforbruket skal være halvert. Avhengig av klokkefrekvensen varierer strømforbruket fra mindre enn 200 milliwatt i 333 MHz og 250 milliwatt i 400 MHz, til 500 milliwatt i 500 MHz. Kjernen kjører standardinstruksjonssettet MIPS32. Systembrikken er klargjort for flere operativsystemer, blant dem Windows CE.Net, Linux og VxWorks fra Wind River Systems, et system som er svært utbredt blant leverandører av dedikerte systemer, og som blant annet håndteres i Norge av Data Respons.

I tillegg til prosessorkjernen, omfatter systembrikken kontrollerer for LCD-skjerm, for Secure Digital-lagring, USB, IrDA og lyd. 400 MHz-varianten er priset til 29,50 dollar ved kjøp av minst 10.000 enheter. Prøveeksemplarer og annet utviklermateriale er tilgjengelig fra Alchemys eget nettsted.

Til toppen