TELE-KOMMUNIKASJON

4G-frekvenser på auksjon

Myndighetene har endelig gitt seg selv en frist.

De ledige frekvensene i 800 MHz-båndet er avgjørende for full utbygging av LTE/4G i Norge.
De ledige frekvensene i 800 MHz-båndet er avgjørende for full utbygging av LTE/4G i Norge. Bilde: digi.no

Indrefileten i frekvensbåndet – den såkalte digitale dividenden (790 - 862 Mhz) – som ble frigitt etter overgangen til digitalt fjernsyn, skal ut på auksjon.

Den usedvanlig lange ventetiden, som har forsinket utrullingen av kjapt LTE-basert (4G) mobilnett i Norge, kan nå være over.

Myndighetene har gitt seg selv en frist, og planlegger å avholde frekvensauksjonen i løpet av andre kvartal, ifølge Teknisk Ukeblad (TU).

Regjeringen bestemte i 2009 at de ledige frekvensene skulle gå til mobilt bredbånd. 800 MHz-båndet er svært godt egnet til dette formålet, fordi det tillater høye datahastigheter med forholdsvis stor avstand mellom basestasjonene.

Planen har hele tiden vært at frekvensene skulle tildeles gjennom en auksjon organisert av samferdselsdepartementet og Post- og teletilsynet. Men trass stadige lovnader om at auksjonen er «rett rundt hjørnet» har den vært utsatt en rekke ganger.

Telenor og TeliaSonera-eide Netcom, som lenge har etterlyst framdrift, har nå fått følgende svar fra departementet:

«For å konkretisere tidsplanen for prosessen og for å skape bedre forutsigbarhet for alle interesserte parter, ønsker samferdselsdepartementet å informere om at det på denne bakgrunn legges opp til å gjennomføre auksjon av frekvensressurser i 2. kvartal 2012.»

Allerede høsten 2010 uttrykte bransjens interesseorganisasjon IKT-Norge skuffelse og undring over myndighetenes sendrektighet.

    Les også:

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.