TELEKOM

4G innfrir, tross store forskjeller

Store sprik mellom teoretisk superfart og den faktiske.

26. jan. 2010 - 13:48

Som kjent har Teliasonera – med norsk datter Netcom – etablert LTE-baserte nettverk for 4G mobil i sentrale områder i både Stockholm og Oslo.

Den teoretiske nedlastingshastigheten skal være 100 megabit per sekund. Ved lanseringen i Stockholm tydet operatørens egne målinger på rundt 40 Mb/s som realistisk maksimal nedlastingshastighet. Demonstrasjonen ved lanseringen i Oslo ble målt til opptil 90 Mb/s. Netcoms produktsjef Vegard Kjenner sa at brukerne kan forvente nedlasting i mellom 5 og 10 Mb/s.

Digi.no gjennomførte før jul en serie målinger på Ensjø i Oslo. De ga en gjennomsnittlig datanedlasting på 21,5 Mb/s om morgenen, og 19,8 Mb/s på tidlig kveldstid, altså mellom kl 19 og kl 20. Vi brukte vårt eget «surfometer». Dette er godt over det Kjenner forespeilte.

De samme målingene ga henholdsvis 2,7 og 4,5 Mb/s i opplasting.

I lokalene til digi.no i Stenersgaten i Oslo sentrum var det ikke dekning før jul. Målinger i dag viser nedlasting i rundt 8 Mb/s, og opplasting i rundt 0,3 Mb/s. Det er mer i tråd med Netcoms nøkterne løfte.

Brukererfaringer i Stockholm viser noe liknende. I en blogg forteller det svenske konsulentselskapet Northstream om sine forsøk med 4G fra Teliasonera. Ved «utallige» forsøk både innendørs og utendørs – med pc-en i vinduskarmen – oppnådde de opptil 12 Mb/s for nedlasting. Opplasting kunne komme opp i 5 Mb/s. De brukte den uavhengige tjenesten bredbandskollen.se til sine målinger.

Northstream forteller at signalstyrken varierer kolossalt fra sted til sted – for eksempel fra null i den ene enden av lokalene deres til maks i den andre – og kan plutselig komme og gå. De oppfatter dette som barnesykdommer som vil elimineres over tid. Med flere basestasjoner vil dekningen bli jevnere.

En viktig forskjell mellom surfing i 3G og 4G, er responstiden. 4G reagerer langt raskere, og forsterker opplevelsen av rask forbindelse. Det er digi.nos erfaring i Oslo, og Northstream har samme kommentar til sine forsøk i Stockholm.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.