BEDRIFTSTEKNOLOGI

4g-mobiltelefoni kan gi 100 Mb/s

Ericssons forskningssjef fortalte under et foredrag nylig hva som kan forventes av fjerde generasjon mobiltelefoni.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
11. mai 2004 - 08:45

Under et foredrag sist fredag, fortalte Ericssons forskningssjef, Ulf Wahlberg, at han definerer 4g som mobiltelefoni med 100 Mb/s båndbredde globalt, altså mellom to valgfrie punkter i verden. Lokalt kan det ifølge Wahlberg bli mulig med hastigheter opp til 1 Gb/s. Dette skriver ComputerSweden.

- Å sende 100 Mb/s mellom to punkter er ikke vanskelig. Det kan vi allerede gjøre. Det vanskelige er å få det til å fungere over hele verden. Om fire år deles radiofrekvensene ut, og i 2012 vil det finnes 4g-produkter å kjøpe, fortale Wahlberg, som mener at nye mobiltelefonisystemer kommer omtrent hvert tiende år.

De tekniske utfordringene med et nytt mobiltelefonisystem er én ting. I tillegg må man finne ledige frekvensområder for den nye teknikken, og disse bør helst være de samme i hele verden. I tillegg mener Wahlberg at lave oppstartskostnader også er viktig.

Ifølge ComputerSweden skal overgangen til et nytt system kunne gjøres trinnvis. Operatørene skal ikke behøve å gjøre enorme investeringer før de har fått en eneste kunde.

Hva man skal bruke 100 Mb/s båndbredde til, vet ikke Wahlberg i dag. Men han sier at det derfor er viktig å konstruere nettet slik at tjenesteleverandørene lett kan innføre nye tjenester og endringer.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.