4g-mobiltelefoni kan gi 100 Mb/s

Ericssons forskningssjef fortalte under et foredrag nylig hva som kan forventes av fjerde generasjon mobiltelefoni.

Ericssons forskningssjef fortalte under et foredrag nylig hva som kan forventes av fjerde generasjon mobiltelefoni.

Under et foredrag sist fredag, fortalte Ericssons forskningssjef, Ulf Wahlberg, at han definerer 4g som mobiltelefoni med 100 Mb/s båndbredde globalt, altså mellom to valgfrie punkter i verden. Lokalt kan det ifølge Wahlberg bli mulig med hastigheter opp til 1 Gb/s. Dette skriver ComputerSweden.

- Å sende 100 Mb/s mellom to punkter er ikke vanskelig. Det kan vi allerede gjøre. Det vanskelige er å få det til å fungere over hele verden. Om fire år deles radiofrekvensene ut, og i 2012 vil det finnes 4g-produkter å kjøpe, fortale Wahlberg, som mener at nye mobiltelefonisystemer kommer omtrent hvert tiende år.

De tekniske utfordringene med et nytt mobiltelefonisystem er én ting. I tillegg må man finne ledige frekvensområder for den nye teknikken, og disse bør helst være de samme i hele verden. I tillegg mener Wahlberg at lave oppstartskostnader også er viktig.

Ifølge ComputerSweden skal overgangen til et nytt system kunne gjøres trinnvis. Operatørene skal ikke behøve å gjøre enorme investeringer før de har fått en eneste kunde.

Hva man skal bruke 100 Mb/s båndbredde til, vet ikke Wahlberg i dag. Men han sier at det derfor er viktig å konstruere nettet slik at tjenesteleverandørene lett kan innføre nye tjenester og endringer.

Til toppen