«4G» til tre nye byer

Oslo ikke lenger alene om Netcoms raskeste mobilnett.

Adm.dir August Baumann i Netcom viser planene om 4G-dekning på møte hos fornyingsminister Rigmor Aasrud.
Adm.dir August Baumann i Netcom viser planene om 4G-dekning på møte hos fornyingsminister Rigmor Aasrud. (Bilde: Per Ervland)

Oslo ikke lenger alene om Netcoms raskeste mobilnett.

Netcom lanserte sitt raske LTE-baserte (Long Term Evolution) mobilnett i Oslo allerede i desember 2009. Sammen med Stockholm var dette den første kommersielle lanseringen av denne teknologien i verden.

Hele tiden har planen vært å rulle ut tilbudet i flere norske byer, og etter lengre tids testing kom i dag endelig meldingen:

Netcom åpner sitt såkalte «4G»-mobilnett også i Bergen, Trondheim og Stavanger.

Etter planen skulle lanseringen i disse byene ha skjedd allerede før jul. Det tekniske nettet sto da også klart. Netcom-sjef August Baumann sa nylig til digi.no at lanseringen ble besluttet utsatt fordi de fryktet tilbudet ellers ville druket i julekampanjer.

- Vi er glade for at vi nå kan lansere 4G-nettet i tre nye byer og at de som bor og jobber der får tilgang på neste generasjon mobilnett, sier Baumann i en pressemelding.

4G fra Netcom er enn så lenge et tilbud for mobilt internett gjennom et USB-modem. Det finnes foreløpig ikke mobiltelefoner på det norske markedet som støtter standarden.
4G fra Netcom er enn så lenge et tilbud for mobilt internett gjennom et USB-modem. Det finnes foreløpig ikke mobiltelefoner på det norske markedet som støtter standarden.

Teori og praksis

Fredag i forrige uke presenterte han selskapets fremtidsplaner for fornyingsminister Rigmor Aasrud i regjeringskvartalet. For anledningen trakk han frem den raske teoretiske hastigheten med «4G». - Du får opptil 70 megabit i sekundet nedstrøms, sa Netcom-sjefen.

- Men hva får du den andre veien?, spurte IT-statsråden.

- Rundt 10-20 megabit, svarte Baumann.

Sannheten er at kundene ikke får oppleve slike hastigheter. De er som sagt teoretiske. LTE-basert mobilnett gir likevel en langt bedre opplevelse enn dagens 3G-nett, rundt regnet går det ti ganger raskere, og responstiden er dessuten bedre.

Netcom sier i markedsmiksen at 4G-kunder kan forvente å få 20-80 megabit/s nedlastningshastighet. Tester som tidligere er utført av digi.no og andre viser at opplevelsen ligger helt i nedre del av dette anslaget.

Stortstilt utbygging

Netcom er igang med en storstilt oppgradering av hele sitt mobiltilbud. De neste to årene skal selskapet investere 1 milliard kroner. Moderniseringen vil når den er ferdig etter planen gi 4G-dekning til 89 prosent av Norges befolkning. På samme tid skal 95 prosent ha tilgang til selskapets 3G-nettverk.

- I løpet av 2011 vil flere byer, tettsteder og populære hytteområder få tilgang på 4G, opplyser Netcom.

Telenor har like ambisiøse byggeplaner, men har sagt at de ikke ønsker å tilby LTE-basert 4G før hele landet er dekket. Etter planen skal telegiganten lansere dette i løpet av første kvartal 2012.

    Les også:

Til toppen