50 milliarder for bredbånd til alle

Det vil koste 50 milliarder kroner, å gi alle norske husstander og bedrifter bredbånds-tilgang, anslår NHO og IKT Norge i en ny rapport.

Det vil koste 50 milliarder kroner, å gi alle norske husstander og bedrifter bredbånds-tilgang, anslår NHO og IKT Norge i en ny rapport.

I formiddag samlet IT-bransjens foreninger seg hos Nærings- og Handelsminister Lars Sponheim for å overrekke en forslag til en nasjonalt løft på IT. Sammen med Telenor og Netcom, mener IKT Norge og NHO at staten må bidra til, men ikke styre it-utviklingen i Norge.
Les om IT-bransjens ønsker og plan fremtidens Norge :
Hold deg vekk, Enoksen!
Rapporten kommer som et svar på Arbeiderpartiet og Enoksens forslag om å lage "Statens Bredbåndsverk", sier Sponheim. Enoksen har foreslått å strekke og grave ned fiberoptiske linjer til alle norske hjem, noe som har skapt skarpe reaksjoner i IT-bransjen.
Les om Kommunalminister Enoksens plan:
Et av punktene IT-næringen kritiserte Enoksen på var kostnadene for det nye nasjonale bredbåndsnetteverket sitt. For nå har bransjeorganisasjonene har sammen med Telenor og de andre teleselskapene kommet frem til et estimat for hva det vil koste å gi alle norske husstander tilgang til bredbånds-Internett.


50 milliarder kroner tror bransjen det vil koste å bygge ut dagens nettverk til båndbredde-tjenester. I utgangspunktet sier ikke bransjen noe om hvordan de definerer bredbånd, men IKT-Norge-sjef Per Morten Hoff sier det er nettverk som kan levere fullskjerm video og stereo lyd. Dette krever med dagens teknologi en kapasitet på 250-300 Kb i sekundet.

Dette er penger IT-bransjen tror medlemsbedriftene vil investere selv over de neste 5-6 årene. Men i sitt forslag til nasjonalt it-løft, sier bransjen at man tror staten må subsidiere enkelte utkantstrøk og enkeltgrupper med dårlig betalingsevne.

Enoksens forslag vil bli langt dyrere enn 50 milliarder kroner fordi han foreslår å grave ned nye fiberoptiske kabler til alle landets husstander.

Her kan du lese hele rapporten fra IT-bransjen.

Til toppen