TELEKOM

– 50 milliarder mobilabonnementer innen 2020

Det mener Ericsson. Derfor har Norge åpnet for tolvsifrede mobilnumre.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
12. juli 2010 - 12:42

Antallet mobilabonnementer globalt passerte torsdag i forrige uke 5 milliarder. Dette går fram av estimater det svenske teknologiselskapet Ericsson har gjort på grunnlag av informasjon fra telekombransjen.

Veksten i antallet mobilabonnementer har vært formidabel de siste årene. Ifølge Ericsson fantes det 720 millioner mobilabonnementer i 2000. I dag finnes det flere mobilbrukere i Kina alene. Hver dag opprettes det to millioner helt nye mobilabonnementer.

Ericsson mener at veksten bare vil fortsette, men at den i langt større grad vil handle om mobilt bredbånd enn mobil tale.

Selskapet mener at det vil finnes mer enn 3,4 milliarder abonnementer på mobilt bredbånd innen 2015. I 2009 var antallet 360 millioner.

Den virkelig store veksten ventes likevel å skje innen maskin-til-maskin-kommunikasjon (M2M), noe Ericsson mener vil føre til at det innen 2020 vil være 50 milliarder mobilabonnementer.

I Norge har man allerede begynt å forberede en slik utvikling. Siden 2006 har nummerserien 59 00 00 00 til 59 99 99 99 vært forbeholdt M2M-kommunikasjon, men nå i sommer har også nummerserien 58 00 00 00 00 00 til 58 99 99 99 99 99 blitt innført. Denne serien med tolvsifrede tall åpner for 10 milliarder ulike nummer for M2M-forbindelser i Norge.

Man har mange år snakket om mulighetene til å koble kjøleskapet til Internett, men det er kanskje andre områder som vil kunne føre til den store veksten i antallet mobile bredbåndsabonnementer. Ett eksempel på dette er smarte målere i hjemmene, for eksempel for strøm, vann og gass, som automatisk sender målerstanden til leverandørene. Dette kan gjøres mange ganger om dagen. Slike løsninger finnes allerede mange steder.

Ericsson mener også at mobilteknologien i større grad vil bli tatt i bruk innen transport. Kombinert med for eksempel GPS-mottaker i kjøretøyene kan teknologien bidra til mer oppdaterte tjenester om trafikkforhold og ikke minst køkjøring. Dermed kan navigasjonsløsninger i enda større grad hjelpe bilistene med omgå den verste trafikkorken.

EU-kommisjonen ønsker at eCall, et system for automatisk varsling av nødetater ved trafikkulykker, skal bygges ut i medlemslandene. Men utbyggingen er kraftig forsinket.

Noe av utfordringen med systemer som dette er faren for misbruk. Systemene kan potensielt brukes til å overvåke i alle fall kjøretøyer, om ikke enkeltpersoner.

Et bruksområde som nok vil være mindre omstridt, er derimot fjernstyring av trafikkskilt.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.