RESULTATERFINANS

500 millioner til norske IT-gründere

– Dette har aldri skjedd før, jubler IKT-Norge.

Fredrik Syversen fra IKT-Norge hyller oppstartsmiljøet i Oslo, blant annet Mesh der han er avbildet under et kreativt arrangement av og for unge IT-gründere i våres.
Fredrik Syversen fra IKT-Norge hyller oppstartsmiljøet i Oslo, blant annet Mesh der han er avbildet under et kreativt arrangement av og for unge IT-gründere i våres. Bilde: Marius Jørgenrud
22. nov. 2013 - 08:55

Regjeringen spytter inn 250 millioner kroner. Private investorer bidrar også med 250 millioner kroner.

Pengene sprøytes inn i et gigantisk såkornfond på en halv milliard kroner – rettet mot norsk IT-bransje.

Midlene var varslet i revidert nasjonalbudsjett, men det var først i går ettermiddag det ble klart hvilke to bransjer Innovasjon Norge og næringsdepartementet har blinket ut (det andre fondet er rettet mot olje & gass-næringen og plasseres i Trondheim).

Det private kapitalfondet Alliance Venture Spring i Oslo har fått i oppgave å forvalte pengesekken som skal fostre nye IT-suksesser.

– Vi visste at dette skulle gires mot en eller annen næring, og er superglade for at det ble IKT og Oslo. Dette er noe vi har jobbet for lenge, jubler IKT-Norge-direktør Fredrik Syversen i intervju med digi.no.

Selv om fondet er plassert i Oslo så er det landsdekkende. Det er med andre ord ingen hindringer for at småbedrifter kan få glede av investeringsmidlene hvis de holder til i andre deler av landet.

Ifølge Syversen er satsingen helt unik. Verken Oslo eller IT-næringen har vært noe merkbart satsingsområde for statlige investeringsmidler tidligere. Det har rett og slett vært vanskelig å få tak i investorer.

– Det har vært helt tørt på det å kunne hente såkornmidler i Oslo før. Håpet nå er å finne mange nye case de kan investere i, sier han.

Håpefulle IT-gründere vil nå kunne henvende seg til Alliance, og sende inn forretningsplan og beskrivelse av hva de holder på med. Målet deres blir å finne og støtte virksomhet som har en sjanse til å lykkes internasjonalt.

– De (Alliance) skal finne nåla i høystakken. Send inn forretningsplan og prøv å få deg et møte med dem, er oppfordringen IKT-Norges direktør for næringsutvikling gir.

Ifølge Syversen er det ingen øvre grense for hva såkornfondet kan gå inn med av kapital, men i et typisk case vil de kunne gå inn med fra 1-3 millioner kroner.

Et fond av denne størrelsen rettet mot oppstart av norske IT-bedrifter har han aldri tidligere opplevd.

– Jeg synes dette er en bekreftelse på det vi har prøvd å fortelle myndighetene i lang tid. IKT er det vi må satse på for å ha et levedyktig næringsliv i framtiden. Nå vår vi det bekreftet både i retning og ekte penger, sier en svært fornøyd Fredrik Syversen.

Hyller Oslo

Syversen sendte i går ut en hastig pressemelding der han hyllet teknologi- og entreprenørskapingen i Oslo. Det har fått en helt spesiell energi, mener han, og viser blant annet til oppblomstringen av gründermiljøer som Mesh, StartupLab, Gründergarasjen og BetaFactory.

Knoppskytingen disse miljøene har skapt har alene bidratt til etableringen av mer enn 100 nye selskaper bare det siste året, fremholder Syversen.

Oslo er likevel ikke alene om å kunne få glede av investeringene i det nye halvstatlige såkornfondet for IT-bedrifter.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.