512 MB minne er minimum i en vanlig PC

Hva velger hjemme-PC-byggerne av minne, harddisk og skjermkort? Det kan du lese nedenfor.

Hva velger hjemme-PC-byggerne av minne, harddisk og skjermkort? Det kan du lese nedenfor.

I denne delen av vår samtale med Eilif Kiland hos Komplett, tar vi for oss størrelser på minne, harddisker og kundenes valg av skjermkort.

(Har du ikke lest første del av denne saken, finner du den her.)

Mange PC-leverandører selger fortsatt de enkleste PC-modellene med 128 eller 256 MB med minne. Dette mener Kiland er å lure folk.

- 512 MB er standard men også et minimum i dagens PC-er. Dette er nødvendig i PC-er med Windows XP som skal brukes til mer enn de aller enkleste oppgavene, sier han.

- 512 MB er tilstrekkelig for de fleste, men det er også mange av våre kunder som velger å sette inn en 512 MB-brikke til.

Tradisjonelt har minneprisene gått mye nedover over tid, men de siste halve året har utviklingen vært en annen.

- I fjor sommer og i høst gikk prisene en del ned, men senere har de kommet opp til omtrent det samme nivået de var på for et halvt år siden. Fortsatt er prisene stigende, sier Kiland.

Harddisk:
120 GB harddisk er standard for de fleste av Kompletts kunder. Men mange av kundene har begynt å bevege seg mot neste trinn på skalaen, 160 GB.

- 160 GB haddisker er i ferd med å bli en bestselger, forteller Kiland.

De fleste velger fortsatt harddisker med det tradisjonelle IDE/ATA-grensesnittet, men også harddisker med serielt ATA-grensesnitt (S-ATA) selger nå godt.

- Kundene har fått øynene opp for S-ATA, som er langt enklere å konfigurere, og som ikke koster stort mer enn de vanlige ATA-diskene, forklarer Kiland.

Skjermkort:

- Når det gjelder skjermkort, har Nvidia de siste årene vært klart dominerende, men i fjor opparbeidet ATI seg på ny store markedsandeler, slik at posisjonen til de to er nærmest utjevnet, forteller Kiland. Han mener at kundene på samme måte som når de velger mellom prosessorer fra AMD og Intel, er veldig bevisste i valget om Nvidia eller ATI.

- Mange er hellig overbeviste om at det ene er bedre enn det andre, sier Kiland.

De aller fleste skjermkortene som selges, er utstyrt med 128 MB minne.

- Det er stort sett bare skoler og andre som nøyer seg med svært enkle og billige PC-er som nå velger skjermkort med 64 MB minne. Mange som kjøper skjermkort i mellomklassen velger også å legge til et par hundrelapper for å få 256 MB minne i skjermkortet, forteller Kiland, som sier at både de billigste og skjermkortene i mellomklassen er blitt mye billigere det siste året.

Hva med trådløst nettverk, DVD-brennere og skjermer? Les videre på neste side.

Til toppen