TELEKOM

60 megabit per sekund rett i mobilen

LG Electronics har demonstrert en mobiltelefon som er klar for morgendagens mobilnett.

Representanter for LG Electronics med LTE-modembrikker og -mobiler.
Representanter for LG Electronics med LTE-modembrikker og -mobiler.
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
12. des. 2008 - 12:11

De fleste mobiloperatører og teknologiselskaper mener at LTE-teknologien (Long Term Evolution) vil innføres raskt i mobilnettene, i alle fall i Europa. LTE bygger videre på dagens 3G-nett, men regnes som en fjerdegenerasjons mobilteknologi. LTE er laget først og fremst for å sikre raskere flytting av data over mobilnett og kan i teorien tilby en nedlastingshastighet på over 100 megabits i sekundet, samt opplastingshastighet på inntil 50 megabits per sekund.

Opplevd hastighet for brukerne vil nok likevel ligge godt under dette.

Det er ventet at enkelte mobiloperatører vil lansere LTE-tjenester i løpet av 2009. I både Norge og Sverige er frekvensbånd for 4G allerede blitt tildelt ulike operatører.

Det har vært ventet at LTE først og fremst vil kunne benyttes ved hjelp av modem til PC-er, men denne uken kunngjorde LG Electronics at selskapet har utviklet en modembrikke med støtte for LTE som kan brukes i mobiltelefoner. '

LG Electronics har dessuten demonstrert brikken ved å montere den i en Windows-basert mobiltelefon.

Under demonstrasjonen, som riktignok ble gjort ved selskapets laboratorium, ble det oppnådd nedlastingshastigheter på opptil 60 megabits per sekund og opplastingshastigheter på opptil 20 megabits per sekund.

Dette skal være mer enn nok til å laste ned HD-film uten mellomlagring.

LG har jobbet i de siste tre årene med å utvikle brikken som følger 3GPPs LTE-standard. Arbeidet har involvert omtrent 250 mennesker. Resultatet er en brikke på 13 x 13 mm, en dimensjon som ifølge LG skal være svært egnet for neste generasjons tynne, men kraftige håndsett.

Representanter for LG Electronics med LTE-modembrikker og -mobiler.
Representanter for LG Electronics med LTE-modembrikker og -mobiler.

- Nå som LG har utviklet og testet det første håndsettmodemet for 4G, er kommersielt levedyktige LTE-håndsett synlige i horisonten, sier Woo Hyun Paik, teknisk sjef i LG Electronics, i en pressemelding.

LG mener at de første LTE-mobilene vil komme på markedet i 2010.

– Operatørenes satsing på de nye frekvensene er naturligvis en inspirasjon for oss, sier Johan Lidenmark, nordisk markedssjef i LG Electronics.

- Her gis det mulighet til samarbeid med oss og til å gjennomføre tester i de nye nettene med våre enheter. LTE-teknologien gir større muligheter for at nett og terminaler kan gå hånd i hånd, noe som ikke helt var tilfellet ved introduksjonen av 3G.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra