60 prosent sjanse for fiasko i Opera

Opera prises ut fra et scenario som tilsvarer 60 prosent sjanse selskapet går dukken, mener CAR.

Opera prises ut fra et scenario som tilsvarer 60 prosent sjanse selskapet går dukken, mener CAR.

I går ble det kjent at Opera Software har inngått et forlik med en stor internasjonal aktør, som bringer hele 88 millioner kroner inn i kassen. Opera-aksjen steg med 8,5 prosent i går, og stiger videre i dag. (Se artikkelen Opera kan ha inngått forlik med Microsoft.)

I dag kommer analysehuset CAR med en analyse av Opera. CAR tror Opera-aksjen vil holde seg omtrent på dagens kurs på rundt 7,40 kroner. Ved børsintroduksjonen ble Opera priset til 10 kroner per aksje.

Markedet priser i dag driften i Opera Software til like under 500 millioner kroner, mens markedsverdien inkludert kontanter er på 719 millioner kroner.

Med utgangspunkt i tre scenarier for Operas kommersialisering – Fiasko, Normal og Monopol – priser markedet i dag inn 60 prosent sannsynlighet for Fiasko, 35 prosent sannsynlighet for Normal og 5 prosent for Monopol, skriver CAR i analysen.

For å lykkes med kommersialiseringen er Opera avhengig av å oppnå lønnsomhet i en bransje som i dag har problemer. Med et teknologisk sterkt produkt bør selskapet ha bedre odds enn flere konkurrenter, mener CAR.

Forrige uke meldte Operas konkurrent Openwave om kjøp av det britiske selskapet Magic 4 for 86 millioner dollar – omtrent like mye som Operas markedsverdi.

Openwaves CEO uttalte i den forbindelse at de opererer med en liste på rundt 50 selskaper de vurderer å kjøpe, og at de ønsker å øke omsetningen hovedsaklig gjennom oppkjøp.

Selv om Openwave, med 350 millioner dollar på bok, er i stand til å løfte et kjøp av Opera, er dette neppe noe vi vil se med det første. Til det er eierstrukturen i Opera for tett, mener CAR.

«Imidlertid fremstår en partnerskapsavtale med andre leverandører av software til mobiltelefoner som en naturlig strategi, og noe vi kanskje vil kunne se i løpet av året. Dette vil gi grunnlag for tett integrasjon av programvare, slik at Opera og en eventuell partner vil kunne tilby en komplett software-pakke», skriver CAR i analysen sin.

CAR mener Opera-kursen nå har ristet av seg nok, og at aksjen vil handles på nivåer rundt dagens fremover.

Til toppen