60 prosent ulovlig programvare på online-auksjoner

Lederen av Business Software Alliance (BSA) hevder at piratkopiering på Internett er i ferd med å komme helt ut av kontroll.

Lederen av Business Software Alliance (BSA) hevder at piratkopiering på Internett er i ferd med å komme helt ut av kontroll.

Det arrangeres en WIPO-konferanse om elektronisk handel og opphavsrett i Geneve i Sveits i disse dager. WIPO står for World Intellectual Property Organization og har til oppgave å beskytte opphavsretten og eiendommen til all verdens kreative sjeler innen ulike bransjer.

På konferansen har lederen for sammenslutningen av programvareindustrien, Robert Holleyman, holdt et foredrag som oppfordrer myndighetene verden over til å stramme opp lovgivningen på opphavsrettsfeltet, ifølge en pressemelding..

- Straffesanksjonene for brudd på opphavsrettigheter på Internett må være tilstrekkelig for å gi rettighetshaver kompensasjon, samtidig som de forhindrer og utrydder piratvirksomheten, sier Holleyman som oppfordrer land til å ratifisere og implementere WIPO-avtalen.

Han mener at de økonomiske konsekvensene for brudd på opphavsrettigheter strekker seg langt utover programvarebransjen og påstår at piratkopiering skader verdensøkonomien, fører til tap av arbeidsplasser og reduserte skatteinntekter for myndighetene. Det siste anslaget på knyttet til tap i forbindelse med piratkopiering over Internett er på 11 milliarder dollar i året.

- Tid er en kritisk faktor i internettverdenen. Desto raskere vi kan ta ned ulovlige sider, jo mindre blir skadene for rettighetshaveren, sier han og mener problemet hindrer e-handel samtidig som det representerer en trussel mot alle kreative bransjer.

Eksemplet som blir brukt er såkalte "warez-tjenester" på Internett som tilbyr selv eller viser til warez, kodeordet for ulovlig programvare. Fra 1997 til i dag skal antallet nett-steder ha økt fra 100.000 til to millioner. I tillegg anslås det at 60 prosent av programvaren som selges på online-auksjoner er ulovlige kopier.

Til toppen