BEDRIFTSTEKNOLOGI

64-bits Android kan komme raskt

Med god hjelp fra Intel.

Intel bidrar med 64-bits støtte til Android, men det store flertallet av smartmobiler benytter så langt ikke prosessorer fra Intel.
Intel bidrar med 64-bits støtte til Android, men det store flertallet av smartmobiler benytter så langt ikke prosessorer fra Intel. Bilde: Intel
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
18. sep. 2013 - 14:52

Apple fikk mye oppmerksomhet da selskapet i forrige uke avduket verdens første smartmobil med 64-bits prosessor. Kort tid etter kunngjorde Samsung at selskapet har lignende planer, trolig – men ikke nødvendigvis – basert på Android. Men dagens utgave av Android støtter ikke 64-bits teknologi. Men det kan raskt endre seg.

Under et muligens noe oversett foredrag under Intel Developer Forum viste Doug Fisher, sjef for Intels Software and Services Group, et lysbilde (øverst i saken eller i denne presentasjonen) hvor selskapet lister en rekke bidrag selskapet har kommet med eller planlegger å komme med til Android. 64 bit er blant disse.

– Vi kommer til å legge til ting som 64-bits støtte til plattformen, sa Fisher i sitt foredrag, som faktisk ble holdt samme dag som Apple presenterte iPhones 5 S. I pressemeldingen om kunngjøringene fra denne seansen, skriver Intel at dette vil kunne gi utviklere tilgang på mer enn 4 gigabyte med systemminne, noe som vil bidra til bedre applikasjonsytelse, åpne for nye minnekonfigurasjoner for forbrukere og å bane vei for Ultra-HD-video i mobile enheter.

Nå skal man likevel være forsiktig med å overdrive betydningen av dette.

For det første ble det ikke oppgitt noe tidshorisont for når denne 64-bits-støtten vil være klar til bruk i Android. Enkelte tror det allerede kan skje i KitKat-versjonen (4.4) som ventes i oktober, men det er på ingen måte bekreftet.

En annen ting er det at Intel nok ikke har bidratt til 64-bits-støtte i Android for noe annet enn selskapets egne prosessorer. De fleste Android-enheter kjøres i dag på ARM-baserte brikker, ikke på Intels x86-arkitektur. Men Intel ønsker sterkt å bli en sterkere aktør i dette markedet.

Prosessorstøtte

Samtidig er det klart at ARM og andre, som i likhet med Apple bygger videre på ARMs teknologier, for lengst har kunngjort planer om 64-bits-brikker, både til servere og mobile enheter. ARM tilbyr allerede flere ferdige design i selskapets Cortex-A50-serie, som er basert på ARMv8-arkitekturen.

Intel har støttet 64-bits-teknologier i mange år, men har ennå ikke kommet med 64-bits Atom-prosessorer. Planene er dog klare. Den første, som har kodenavnet Avoton, kan ventes mot slutten av året. Men denne er beregnet for server. En 64-bits variant av Bay Trail, som er kodenavnet på den neste generasjonen Atom-prosessorer for mobile enheter, kan først ventes i 2014.

Hensikten?

Et spørsmål som er relevant å stille, er om 64-bits arkitektur har noen hensikt i smartmobiler og nettbrett på kort sikt. Det er først og fremst to fordeler man oppnår med slik arkitektur – dobbelt så store prosessorregistre – noe som kan gi bedre ytelse – og støtte for mer systemminne.

Utfordringen er at dagens applikasjoner er 32-bits og dermed ikke kan utnytte 64-bits registre. Utviklere vil nok kunne lage 64-bits-versjoner av sine applikasjoner, men de vil bare kunne kjøres på enheter med 64-bits prosessor og operativsystem. En mulighet er selvfølgelig å tilby begge deler, men det vil kreve merarbeid.

En annen ting er det at det sannsynligvis ikke finnes noen smartmobiler med i nærheten av fire gigabyte med minne per i dag – vi kjenner til noen nyere telefoner som har to gigabyte systemminne, men det er alt. Apples iPhone 5 har én gigabyte med minne. Det er foreløpig ikke kjent hvor mye minne det er i iPhone 5 S, men det virker lite sannsynlig at minnet blir mer enn firedoblet i denne omgang.

Android brukes i langt flere typer enheter enn iOS, men ingen av disse ser ut til å ha noe reelt behov for 64-bits prosessorer per i dag. Men slik støtte kan potensielt åpen opp for nye bruksområder for operativsystemet.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.