BEDRIFTSTEKNOLOGI

64-bits Windows nærmer seg

En testutgave av en kommende Windows Server-oppdatering antyder at 64-bits Windows omsider nærmer seg.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
8. des. 2004 - 10:48

Microsoft utga mandag en første "release candidate" av Service Pack 1 for Windows Server 2003. Microsofts pleier å kalle de aller siste testutgavene av selskapets produkter for nettopp "release candidates".

Denne servicepakken er i seg selv nyttig nok, siden den vil tilføre Windows Server 2003 mange av de sikkerhetsforbedringene som fulgte med SP2 for Windows XP. Ifølge News.com skal en forbedret brannmur, støtte for "no execute"-funksjonaliteten i prosessorer fra AMD og Intel, i tillegg til en ny Security Configuration Wizard som stenger av porter og tjenester som ikke benyttes av den enkelte serveren. Pakken er sammen med mer informasjon, tilgjengelig på denne siden.

Like interessant er det at Microsoft tidligere har sagt at SP1 for Windows Server 2005 skal utgis omtrent samtidig som selskapet slipper versjoner Windows-versjoner som støtter x86-prosessorer med 64-bits utvidelser. Ifølge News.com sier Microsoft fortsatt at alle disse produktene skal komme i første halvdel av 2005. Innen den tid skal det dog komme nok en release candidate av SP1 for serverutgaven.

Microsoft har i flere år jobbet med en Windows-utgave som skal støtte 64-bitsutvidelsene i AMD Opteron- og Athlon 64-prosessorer, samt i nye utgaver av Intels Xeon og Pentium 4. Sent i fjor sommer var det ventet at denne Windows-utgaven skulle komme rundt årsskiftet 2003/2004. Blant annet AMD satset på dette, da selskapet i fjor høst lanserte Athlon 64.

Nå har ikke Microsofts utsettelse blitt den katastrofen for AMD som mange hadde ventet - Athlon 64 selger faktisk godt, til tross for manglende, fullverdig støtte fra Microsoft. Selv om det finnes andre operativsystemer, blant annet Linux, som lenge har støttet 64-bits utvidelsene, er det nok først og fremst de andre fordelene ved prosessoren, blant annet relativt lav varmeutvikling, som er hovedårsakene til etterspørselen.

    Les også:

Ifølge News.com skal Microsoft senere denne måneden også sette i gang en lukket betatest av en oppgradering til Windows Server 2003, kjent som R2. En offentlig betautgave ventes i første halvdel av 2005, mens den endelige utgaven skal komme i andre halvdel neste år.

Vær klar over at Microsoft lenge har levert en 64-bits utgave av Windows til Intel Itanium. Denne er ikke kompatibel med x86-baserte prosessorer.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.