70.000 franske politifolk over på Linux

Alle PC-ene i det franske Gendarmerie bytter ut Windows med frisystemet Linux.

70.000 franske politifolk over på Linux

Alle PC-ene i det franske Gendarmerie bytter ut Windows med frisystemet Linux.

Det franske Gendarmerie, en del av landets politistyrke, har de siste årene gradvis byttet ut kommersiell PC-programvare med åpen kildekodeapplikasjoner på sine PC-er.

I 2005 måtte Microsoft Office vike for OpenOffice.org.

I 2006 ble Internet Explorer og Outlook erstattet med Firefox og Thunderbird.

Nå er turen kommet til selve operativsystemet, heter det i en erklæring fra oberst Nicolas Géraud i gendarmerierts IT-avdeling på konferansen Solution Linux 2008.

Med 70.000 PC-er er gendarmeriets blant de største organene i offentlig forvaltning som bytter fra Windows til Linux. Géraud har valgt Ubuntu-varianten av gratissystemet.

Overgangen skal skje gradvis: Hver gang en PC skal skiftes ut, skal den nye kjøres under Ubuntu. I 2008 regner de med å installere mellom 5000 og 8000 PC-er under Ubuntu. Deretter vil takten komme opp i mellom 12 000 og 15 000 PC-er i året. Innen 2013 eller 2014 vil det ikke være en eneste Windows-PC igjen.

Overgangen til applikasjoner og operativsystem i åpen kildekode skal bidra til å redusere gendarmeriets avhengig av ett selskap og til å redusere kostnadene, særlig lisenskostnader anslått til rundt sju millioner euro i året.

I fjor valgte den franske nasjonalforsamlingen å bytte ut Windows med Ubuntu Linux på sine 1200 PC-er.

I Frankrike, Tyskland, Spania og Storbritannia tilbyr Dell bærbare PC-er med forhåndslastet Ubuntu Linux 7.10.

    Les også:

Til toppen