70.000 har bedt om «å bli glemt»

Vanskelig prosess for Google.

70.000 har bedt om «å bli glemt»
Google må fjerne visse lenker fra resultatene av visse søk etter personnavn. Dette framstår foreløpig som en prosess med mye usikkerhet og med stor fare for misnøye hos mange parter. Bilde: digi.no

London (NTB-AFP-DPA): Google har fått henvendelser fra mer enn 70.000 europeere som ber om at søkeresultater slettes etter at EU-domstolen slo fast «retten til å bli glemt».

Googles nye «glemmetjeneste» ble lansert for en drøy måned siden etter at EU slo fast at internettbrukere kan kreve koblinger fjernet fra søketreff i Google og andre søkemotorer.

Torsdag ble det kjent at Google blant annet har fjernet henvisninger til enkelte sider hos BBC og en rekke andre nettaviser.

Google opplyser å ha fått mer enn 70.000 henvendelser om til sammen 267.000 lenker siden tjenesten ble opprettet 30. mai.

BBCs økonomiredaktør Robert Peston reagerer på at Google har fjernet en artikkel om tidligere Merill Lynch-sjef Stan O'Neal fra enkelte søketreff i Europa.

– De drepte dette journalistikkstykket mitt, sier han.

The Guardian har også blitt varslet om at Google har fjernet koblinger til seks saker fra enkelte søkeresultater. Tre av artiklene dreier seg om en tidligere dommer i skotsk Premier League.

Internettbrukere som går via Google.com kan imidlertid fortsatt se lenkene i sine søkeresultater, ettersom den amerikanske versjonen av Google ikke rammes av begrensningene.

Søkemotorgiganten opplyser at den vil behandle hver enkelt anmodning om å «bli glemt» individuelt for å avgjøre om de møter kriteriene i EU-kjennelsen.

(©NTB)

Etter at NTB-meldingen var skrevet, skal Google ha gjort noen av de berørte nyhetsartiklene tilgjengelige igjen.

– Dette er en ny prosess for oss. Vi fortsetter å lytte til feedback og vil også samarbeide med datatilsyn og andre mens vi etterkommer kjennelsen, sier Google i en uttalelse, ifølge Financial Times.

Les mer om: