70 millioner Windows-brukere ut i kulden

Microsoft vil om få dager stoppe all offentlig brukerstøtte til Windows 98 og ME. Det inkluderer sikkerhetsfikser.

70 millioner Windows-brukere ut i kulden

Microsoft vil om få dager stoppe all offentlig brukerstøtte til Windows 98 og ME. Det inkluderer sikkerhetsfikser.

Det har lenge vært ventet, men Microsoft kansellering av brukerstøtten til Windows 98, 98 SE og ME, som får effekt fra og med den 11. juli i år, vil påvirke mange brukere.

Ifølge Washington Post mener analyseselskapet IDC at mer enn 13 prosent av alle som benytter Windows som operativsystem, fortsatt bruker Windows 98 eller ME. Dette tilsvarer 48 millioner lisensierte Windows 98-installasjoner, og 25 millioner Windows ME-installasjoner. IDC antar at antallet er raskt synkende, slik at bare seks prosent av Windows-installasjonene ved slutten av 2006, er basert på Windows 98 eller ME.

Opprinnelig skulle Microsoft ha støttet supporten for disse gamle Windows-utgavene allerede i januar 2004, men forlenget supportperioden for å gi kundene mer tid til å oppgradere til nyere versjoner. Det er det fortsatt mange som ikke har gjort.

Den alvorligste konsekvensen av at supportperioden nå avsluttes, er at Microsoft ikke lenger vil gi ut sikkerhetsfikser til disse operativsystemene. Det betyr at sårbarheter som heretter oppdages, ikke vil bli fjernet.

Til Washington Post sier Johannes Ullrich, teknisk sjef ved SANS Internet Storm Center, at brukerne av Windows 98 og ME allerede har en form for sikkerhet ved at det meste av den ondsinnede koden som lages i dag, trolig ikke vil kunne kjøres på de gamle systemene.

Men samtidig er det også slik at mange leverandører av programvare som skal beskytte mot ondsinnet kode, er i ferd med å fase ut støtten for nettopp disse operativsystemene. Ullrich anbefaler derfor brukerne av disse versjonene å oppgradere til en nyere versjon av Windows, eller å gå over til for eksempel en Mac.

- Disse systemene er allerede usikre å bruke. Når utgivelsen av sikkerhetsfikser nå tar slutt, betyr ikke det at folk plutselig vil begynne å skrive mer ondsinnet programvare til disse systemene. Jeg tror ikke det finnes noen sikker måte for fortsatt bruk av eldre Windows-versjoner, sier Ullrich.

Den 10. oktober i år, vil Microsoft i tillegg avslutte all offentlig hjelp til Windows XP med Service Pack 1. Etter denne datoen vil Microsoft ikke lenger tilby sikkerhetsoppdateringer til denne oppgraderingen til Windows XP, som egentlig ble gjort avleggs da Service Pack 2 ble gitt ut.

Mer informasjon om endringene i Microsoft supportprogram finnes på denne siden.

Til toppen