80 faktasjekkere oppfordrer Youtube til å bekjempe feilinformasjon

Mener Youtube er en av de viktigste kanalene for feilinformasjon på nett.

Feilinformasjon spres daglig på YouTube, heter det i et åpent brev fra over 80 faktasjekk-organisasjoner. De ber selskapet om å skjerpe rutinene for faktasjekking.
Feilinformasjon spres daglig på YouTube, heter det i et åpent brev fra over 80 faktasjekk-organisasjoner. De ber selskapet om å skjerpe rutinene for faktasjekking. Illustrasjonsfoto: Beate Oma Dahle/NTB
12. jan. 2022 - 11:45

Over 80 faktasjekk-organisasjoner går sammen med en oppfordring til Youtube om å øke innsatsen i bekjempelsen av feilinformasjon.

– Hver dag ser vi at Youtube er en av de viktigste kanalene for feilinformasjon på nett globalt, heter det i en felles uttalelse fra organisasjonene, som inkluderer blant annet Kenya-baserte Africa Check og den amerikanske avisen Washington Post.

Videoer som inneholder feilinformasjon, har gått under Youtubes radar, spesielt i land hvor man ikke snakker engelsk, mener organisasjonene.

– Våre erfaringer som faktasjekkere, kombinert med akademiske undersøkelser, forteller oss at det er mer effektivt å markere faktasjekket innhold enn det er å slette innhold, heter det i brevet.

Youtubes talsperson Elena Hernandez forsvarer selskapets innsats på feltet og sier at faktasjekking er avgjørende, men kun én del av et stort puslespill for å hindre spredningen av feilinformasjon.

Meta-sjef Mark Zuckerberg.
Les også

Forbrukerrådet klager inn Meta

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.