JUSS OG SAMFUNN

80 kroners gebyret droppes

Bruker du Internett til å kjøpe småvarer blir det snart mulig å benytte elektroniske tolldeklarasjoner for den vanlige forbruker. Det betyr både en hurtigere distribusjon av varene og at mottakerne slipper å betale fortollingsgebyret på 80 kroner.

Herman Berg
21. sep. 1999 - 01:36
digi.no

Hans Antonsen

Lover å vurdere klønete tollregler


Nå skriver Postens internavis Post at bestilling av for eksempel CD-plater blir langt enklere enn før, forutsatt at man benytter Internett.

Toll- og avgiftsdirektoratet har etter en anbudsrunde gitt Posten SDS i oppgave å finne en løsning over web som kan gjøre at småpakker kan fortolles langt raskere, enklere og billigere.

Logistikkdirektør Toralf Stødle i Posten Internasjonal bekrefter overfor digi.no at målet er å få fjernet gebyret på 80 kroner.

- Den tekniske løsningen er ikke helt ferdig ennå, sier han.

Ifølge Post vil ikke Posten gjøre tilpasninger og endringer i sine datasystemer før i mars 2000 for å være sikre på at de unngår år 2000-marerittet. Det som er klart er at det vil bli merkostnader for Posten, men ikke hvordan og hvem som skal dekke disse kostnadene.

Internavisen i Posten skriver at Norge var blant de første i verden til å sette i gang med elektronisk tolldeklarasjon i 1988. Omkring 95 prosent av næringslivet tollbehandler i dag forsendelser gjennom TVINN. Toll- og avgiftsdirektoratet estimerer forsendelsene til 4,5 millioner gjennom TVINN-systemet i 1998.

Det nye opplegget, som fordrer at du benytter Internett til postordrehandel (nå skal Internett kobles til TVINN-systemet, slik at kundene er direkte tilkoblet tollvesenet, red.anm.), vil løse frustrasjonen til de nettbrukerne som bestiller enkelt-CD-er og flyr for å tolldeklarere de små pakkene.

Det har ført til mange kreative løsninger for å omgå reglene, ikke minst dokumentert i en artikkel i digi.no som også har gått en rundtur blant Norges tollere, etter det digi.no erfarer:


Kreative momstips på no.general


Men da må man også løse utfordringer som at Posten får beskjed om at varen er tolldeklarert og hvordan betalingsformen skal være.
Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra