80 offentlige nettsteder sprer datavirus

De siste ukene har statlige og kommnale nettsteder spredd datavirus til norske websurfere.

80 offentlige nettsteder sprer datavirus

De siste ukene har statlige og kommnale nettsteder spredd datavirus til norske websurfere.

Over 80 statlige og kommunale nettsteder har de siste ukene spredd datavirus, og tusenvis av brukere kan ha fått infisert datamaskinene sine.

Verken Telenor eller Nasjonal Sikkerhetsmyndighet (NSM) vil si hvilke nettsteder det er snakk om, skriver Aftenposten.

Brukere som i løpet av måneden har besøkt et av de 80 nettstedene, har blitt koblet videre til utenlandske nettsteder styrt av kriminelle uten å vite det.

- Du kan surfe på kommunens hjemmeside uten å oppdage en liten tagg. Denne taggen sender deg til en side i Kina, som utløser flere titall angrep mot PC-en din. Resultatet kan være at det lages en bakdør til PC-en, som gjør at man får kontroll over PC-en, sier avdelingsleder Frank Stien i Telenor Security Operation Centre (TSOC).

Denne bakdøren kan deretter brukes til å sende søppelpost fra din datamaskin, til å drive utpressing eller samle informasjon om deg.

- Vi regner med at et stort antall norske brukere har gått til vennlige offentlige nettsteder og fått PC-en infisert uten at de aner det. Kommunene har vært ekstra utsatt, sier han.

Datatilsynets avdelingsdirektør Leif T. Aanensen sier saken er alvorlig. Det gjør også rådgiver Ragnhild Oien Amdam i Forbrukerrådet.

Telenor og NSM vil ikke si hvilke nettsteder det gjelder fordi tilliten til institusjonene kan bli svekket.

I tillegg til de 80 offentlige nettstedene, har også 520 private norske nettsteder spredd datavirus i juni. Medienettsteder og hoteller har vært mest utsatt. (©NTB)

    Les også:

Til toppen