BEDRIFTSTEKNOLOGI

80 prosent av nettbrukerne angripes av hackere

Ifølge en fersk Symantec/Inceon-undersøkelse angripes åtte av ti nettbrukere av hackere. Verst utsatt er svenskene.

8. nov. 2001 - 09:49

Det er det svenske IT-magasinet PC för Alla som skriver dette. Magasinet har på forhånd fått tilgang på deler av innholdet i undersøkelsen som etter planen skulle offentliggjøres av Symantec samtidig i både Sverige, Norge, Danmark og Finland senere i dag, nærmere bestemt klokken 10 norsk tid.

Her er hovedpunktene i undersøkelsen, slik PC för Alla presenterer dem:

  • Det statistiske grunnlaget for undersøkelsen er noe begrenset - kun 301 deltakere har svart.
  • Like fullt: Undersøkelsen viser at hele 80 prosent av nettbrukerne ble utsatt for ett eller flere innbruddsforsøk i løpet av rapportperioden (en måned)
  • Den klart mest vanlige trusselen er trojanske hester, og det er fortrinnsvis de svenske og norske brukerne som utsettes for slike angrep
  • 71 prosent av brukerne sier de er redde for å bli utsatt for angrep når de bruker Internett
  • 53 prosent av brukerne ble angrepet en eller flere ganger av trojanske hester
  • 88 prosent av alle trojanangrep skjedde med programmene Netbus eller Sub-seven
  • 62 prosent av de svenske deltakerne i undersøkelsen ble angrepet av trojanere, 58 prosent av de norske brukerne, 27 prosent av danskene og 24 prosent av finnene
  • 24 prosent av brukerne i testpanelet ble utsatt for portskanning.

Sikkerhetsekspert Joakim von Braun hos Symantec i Sverige sier til PC för Alla at det er naturlig at det er flest svenske og norske nettbrukere som angripes på nettet:

- Det har trolig sammenheng med at det er her du finner de fleste bredbåndsbrukerne. Dessuten ligger svenske hackere langt fremme, mener von Braun, og viser til at et flertall av de mest kjente trojanerne, eksempelvis Netbus, har sitt utspring fra Sverige.

von Braun mener mangelfull kunnskap om trojanere er et stort problem for bransjen.

- Ofte får jeg høre at "det er lett å beskytte seg" mot trojanske hester. "Det eneste du behøver å gjøre er å stenge porten som den kommuniserer gjennom", sier de. Men dette er en misforståelse. Det finnes flere trojanere som gjør andre ting enn bare å gi tilgang til fjernstyring av datamaskiner. Det kan handle om såkalt "keylogging", altså at et program registrerer det du skriver og videresender denne informasjonen, eller at den går gjennom din e-post og sender den til uvedkommede. Ofte benytter trojanere seg av e-post, ICQ, IRC eller andre programmer for å sende informasjonen. Da kan ikke engang en personlig brannmur beskytte deg, sier han til PC för Alla.

Inceon-undersøkelsen slår også fast at omtrent 25 prosent av alle testdeltakerne jevnlig utsettes for portskanning, altså at utenforstående prøver å finne hvilke av datamaskinens omlag 65.000 porter som er åpne og dermed kan gi adgang til maskinen. Også her er det flest svenske og norske databrukere som er mest utsatt.

Undersøkelsen, som er gjennomført i september, omfatter 301 brukere i Sverige, Danmark, Finland og Norge. Alle ble utstyrt med en personlig brannmur og undersøkelsen baserer seg på loggene fra disse brannmurene. 240 av brukerne ble utsatt for det Symantec karakteriserer som "alvorlige" innbruddsforsøk, og alt i alt ble det rapportert om cirka 1500 innbruddsforsøk.

Henrik Amundsen Vaage eller andre i Symantec i Norge ønsker ikke å kommentere undersøkelsen overfor digi.no før dagens pressekonferanse er avsluttet rundt lunsjtider.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
Hvordan er det for en nyutdannet å starte i en stor teknologibedrift?
Les mer
Hvordan er det for en nyutdannet å starte i en stor teknologibedrift?
Tekjobb
Få annonsen din her og nå frem til de beste kandidatene
Lag en bedriftsprofil
En tjeneste fra