TELEKOM

80 prosent av norske husstander har nå mulighet for mer enn 100 Mbit/s

Bredbånd basert på fiber bygges ut i raskt tempo, viser Nkoms årlige dekningsrapport.

Illustrasjonsfoto.
Illustrasjonsfoto. Bilde: Jan Haas, NTB scanpix
20. sep. 2017 - 20:07

Nkom la i dag frem sin årlige rapport over bredbåndsdekningen i Norge. I rapporten går det frem at 80 prosent av norske husstander nå har tilgang til bredbånd med en hastighet på minst 100 Mbit/s. Dette er en økning på to prosentpoeng det siste året.

Undersøkelsen kartlegger tilgangen til bredbånd for både private husstander og næringsbygg, og er basert på data fra tilbyderne selv – 113 tilbydere totalt. Den sier ingenting om hvor mange som faktisk har de ulike hastighetene, men om hvor mange husstander som med det Nkom kaller «relativt enkle grep» kan få tilgang til høyhastighets bredbånd.

Kraftig utbygging av fiber

I rapporten står det at bredbånd basert på fiber eller kabel-TV (koaks) kan gi nedlastingshastigheter på mer enn 100 Mbit/s. Dekningen for disse to teknologiene og med denne hastigheten har økt fra 78 prosent til 80 prosent fra første halvår 2016 til samme periode i år. Økningen er imidlertid mindre enn den var fra 2015 til 2016.

Ifølge rapporten bygges det fiberbasert bredbånd i raskt tempo, og 52 prosent av husstandene hadde tilgang til fiber ved utgangen av første halvår. Ved samme tidspunkt i 2016 var tallet 46 prosent. 

Fiberutbyggingen skjer riktignok ofte i områder hvor det ofte allerede er tilgang til bredbånd over kabelnett.

51 prosent av norske husstander hadde ved utgangen av første halvår 2017 mulighet for bredbånd over kabel-TV-nettet. Her er det faktisk en nedgang fra året før, da 53 prosent hadde tilgang til kabel-TV-bredbånd. Årsaken er hovedsakelig at tilbyderne mange steder erstatter gamle kabel-TV-nett med fiber som går helt frem til sluttkunden.

Selv om muligheten for å få bredbånd med høye hastigheter nå er god i Norge, understreker Nkom at det er store geografiske variasjoner. 86 prosent av alle husstander har mulighet til å få bredbånd basert på fiber, kabel-TV-nett eller VDSL. Men andelen er hele 97 prosent i tettebygde strøk, og bare 40 prosent i spredtbebygde områder. 

Når det gjelder næringsbygg, kan 60 prosent av byggene få bredbånd på minst 100 Mbit/s både oppstrøms og nedstrøms (symmetrisk). Dette er høyere andel enn for husstander. 76 prosent av skoler kan få dette. 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.