SIKKERHET

9 av 10 antivirus stryker i stor test

Flere er så dårlige at utviklerne beskrives som «amatører».

Illustrasjonsfoto.
Illustrasjonsfoto. Foto: Matan Segev/Pexels
18. mars 2019 - 05:00

Ni av ti antivirusprogrammer til Android stryker i ny test av AV-comperatives. Selskapet har undersøkt 250 produkter til operativsystemet. 

Kun 23 av 250 av programmer oppnådde full score da de skulle oppdage og nedkjempe 2 000-testangrep som produktene ble utsatt for. Det uavhengige testselskapet slår fast at det ikke er lurt å legge vekt på antall nedlastninger som målestokk for effektivitet. 

Ikke tro på brukerating

I all hovedsak gir god brukerscore en indikasjon på om produktet oppleves som brukervennlig.

Over halvparten av produktene i testen leverer resultater som er langt fra gode nok, slår det amerikanske testselskapet fast. AV-comperatives anbefaler at man velger produkter som kommer fra kjente selskaper, og som gjerne koster en slant.

Blant produktene som klarte seg godt finner vi igjen kjente navn som F-Secure, Avast, Bitdefender og AVG. 

AV-comperatives konkluder med at noen av antivirusproduktene i Play Store i realiteten er ondsinnede og installerer programvare som skader telefonen din.

Lagd av amatører

Den velrenommerte testleverandøren konkluderer med at mange av produktene som er testet er lagd av amatører. I utgangspunktet er dette ofte leverandører som driver med web- og apputvikling.

Testen er automatisert opp mot et testrammeverk AV-comperatives har satt opp spesielt for formålet. 

Antivirusprogramvarene har blitt testet i stor grad på Samsung Galaxy 9 med Android 8,0 (Oreo) installert.

Alle telefonene skal ha vært oppdatert med nyeste programvare. AV-comperatives mener skikkelige produkter bør være kapable til å oppdage mellom 90 og 100 prosent av angrepene. 

Noen av produktene som ble testet var så dårlige at AV-comperatives konkluderer med at de ikke har blokkert ett eneste angrep.

Produkter som ikke klarer å detektere mer en 29 prosent av angrepene er ikke med i listen. <i>Foto:  AV-Comparatives</i>
Produkter som ikke klarer å detektere mer en 29 prosent av angrepene er ikke med i listen. Foto:  AV-Comparatives
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.