9 av 10 NSA overvåker er vanlige folk

En overvekt er faktisk amerikanere, ifølge ny rapport.

9 av 10 NSA overvåker er vanlige folk
Amerikansk etterretning har vide fullmakter til å overvåke utlendinger på internett, men også svært mange av USAs egne innbyggere blir overvåket. Bare 10 prosent av de berørte er lovlig plukket ut for overvåking, ifølge dokumenter lekket av Edward Snowden. Bilde: Zuma Press/Alamy/All Over Press

Kun 10 prosent av dem som overvåkes på nettet av USAs etterretningstjeneste NSA, er personer som er lovlig plukket ut for overvåking, ifølge lekkede Snowden-dokumenter.

Ifølge Washington Post viser en studie av en stor samling overvåkede samtaler som er lekket av den spionsiktede varsleren Edward Snowden, at ni av ti som er overvåket på nettet er vanlige nettbrukere fra hele verden, også USA.

Mer enn halvparten av filene inneholdt «navn, e-postadresser eller andre detaljer som ifølge NSA tilhører borgere eller beboere i USA».

Avsløringer

Men NSA finner også interessante opplysninger. Washington Post skriver at filene inneholder nye avsløringer om «et hemmelig, oversjøisk atomprosjekt, dobbeltspill fra en angivelig alliert, en militær katastrofe som tilstøtte en ikke-vennlig makt og identiteten til aggressive inntrengere i datanettverk i USA».

Avisen fant også overvåkingsdokumenter som førte til pågripelsen av indonesieren Umar Patek, som i 2012 ble dømt til 20 års fengsel for Bali-bombene som drepte 209 personer i 2002.

11.000 kontoer

Flere andre filer handlet imidlertid om langt mer trivielle ting. Kjærlighet, utroskap, politiske og religiøse diskusjoner og økonomiske bekymringer.

Avisen har gått gjennom 160.000 eposter og direktemeldinger og 7.900 dokumenter fra mer enn 11.000 elektroniske kontoer.

Informasjonen er samlet inn mellom årene 2009-2012, som spenner over Barack Obamas første presidentperiode.

Amerikanske etterretningskilder har ikke villet bekrefte eller avkrefte om informasjonen er riktig. (©NTB)

Les mer om: