90 dager til NetPC-en

Onsdag, på CeBIT '97 i Hannover, offentliggjorde Intel og Microsoft - i samarbeid med Compaq, Dell og Hewlett-Packard - de endelige NetPC-spesifikasjonene. NetPC-en er PC-bransjens mottrekk til nett-computeren, og den skal gjøre det billigere å eie en PC i nettverk. Innen 90 dager vil vi få glimt av de første NetPC-ene.

Onsdag, på CeBIT '97 i Hannover, offentliggjorde Intel og Microsoft - i samarbeid med Compaq, Dell og Hewlett-Packard - de endelige NetPC-spesifikasjonene. NetPC-en er PC-bransjens mottrekk til nett-computeren, og den skal gjøre det billigere å eie en PC i nettverk. Innen 90 dager vil vi få glimt av de første NetPC-ene.

Onsdag slapp PC-bransjen, anført av Intel og Microsoft og med støtte fra Compaq, Dell, og Hewlett-Packard, spesifikasjonene til NetPC-en.

NetPC-en er et mottrekk til Nett-computeren (NC) som ble unnfanget av Oracle og siden omfavnet av Sun Computer og Netscape Communication - en trio som har til felles at de hater Microsofts dominanse i databransjen.

Både NC-ene og NetPC-en har sin berettigelse sett i lys av de stadig økende kostnadene ved å drifte og vedlikeholde PC-er, også kalt feite klienter, i nettverk. Undersøkelser viser at driftskostandene forbundet med en PC i nettverk langt overstiger innkjøpsprisen. I denne sammenheng har dukket opp et nytt begrep, total cost of ownership (TCO)- de samlede kostnader ved å eie en PC i nettverk.

Kunder har klaget i mange år over hvor dyrt det er å drive en PC i nettverk. Flere undersøkelser har vist at det kan koste en bedrift opp til 50.000 kroner i året å "ha" en PC i nettverk. Mange av kostnadene er skjulte så som brukerstøtte og ressursbelastninger ved at hver klient må besøkes ved oppgraderinger, feilsøk, og vedlikehold.

PC-bransjen, som har levd meget bra på stadig å selge større og raskere utstyr, har nølt lenge med å gjøre noe med kostandene ved å eie en PC. Bransjen, ikke minst Intel og Microsoft, har tjent svært godt på dyre og feite PC-er. Det var ikke før Oracles Larry Ellisons fikk med seg aktører som Sun og Netscape på Nett-computer-konseptet, og dermed satte fokus på hvor dyr PC-en egentlig er, at PC-bransjen viste villighet til å gjøre noe. Nå snakker alle i PC-bransjen om å redusere TCO.

../digidata/jk10338652.htm>28. oktober 1996 lanserte Microsoft og Intel konseptet NetPC-en, med støtte av PC-gigantene Compaq, Dell og Hewlett-Packard. NetPC-annonseringen kom et par dager før lanseringen av Suns Nett-computer, JavaStation , og var et klart mottrekk for å ta brodden av Suns lansering.

NetPC-en har en enorm fordel i at den er kompatibel med all programvare som kjører på tradisjonelle Wintel PC-er. En minimumskonfigurert NetPC skal kost under $1.000, og NetPC-kvintetten melder at PC-produsenter vil annonsere NetPC-produkter inner 90 dager. Microsoft og Intel sier at de har støtte fra mer enn 100 av verdens største PC-produsenter, og det er vel ingen grunn til å betvile det.

Hovedelementer i NetPC-konseptet er at:

  • All maskinvare kan bli identifisert og styrt gjennom programvare slik at fjerndiagnostikk og -reparasjon er mulig.
  • NetPC-en kan fjernstyres via standard grensesnitt og protokoller.
  • Systemer kan konfigureres og installeres over nettverket.
  • NetPC-en kan oppdateres automatisk utenom arbeidstiden.
  • NetPC-en har ingen ISA-brønner slik at alle maskinvareenheter skal kunne identifiseres av programvare.
  • Kkassen rundt NetPC-en er forseglet slik at brukere ikke kan endre på maskinvareoppsettet.

NetPC-en har en harddisk som muliggjør lokal lagring av programvare og data, i motsetning til Nett-computeren som er totalt avhengig av å være knyttet til en server. NetPC-en kommer til å kjøre med Intel-prosessorer og Windows, mens Nett-computeren kommer til å kjøre på en rekke forskjellige prosessorer, der i blant Intels, og være styrt av Java-basert programvare - Sun Computers hjertebarn.

Sentralt i konseptet er Microsofts Zero Administration-initiativ, som skal gjør det mulig å fjernadminstrere NetPC-er via programvare, og Intels Wired for Management-spesifikasjoner, som skal gi maskinvaregrunnlaget for at NetPC-er kan fjernstartes og fjernstyres, en forutsetning for å redusere TCO.

En bivirkning av NetPC-teknologien er at en rekke av funksjonene vil bli å finne også i vanlige PCer, slik at det blir mulig å redusere TCO også for (feite) PC-er i nettverk.

Til toppen