90 milliarder fra Intel til Israel?

Krever skattelette mot forpliktende ti års investeringsplan.

90 milliarder fra Intel til Israel?
Intel Design Center nummer 9 i den israelske havnebyen Haifa huser blant annet en datasentral bygget etter miljøvennlige prinsipper. Bygget er det første i Israel som ble sertifisert etter LEED-normen (Leadership in Energy and Environmental Design). Bilde: Intel

Uavhengig av hverandre, skriver henholdsvis den israelske avisen Haaretz og WallStreetPR.com at det pågår samtaler mellom Intel og den israelske regjeringen om investeringer på opptil 15 milliarder dollar (over 90 milliarder kroner) over en periode på ti år. Regjeringen skal ha tilbudt skattelettelser tilsvarende opp mot 10 prosent av dette beløpet.

Intel har i dag rundt 8500 ansatte i Israel, hvorav 8000 på et 20 nanometers produksjonsanlegg i Kiryat Gat. Resten er fordelt på flere sentra for forskning og utvikling.

Ifølge Haaretz eksporterte Intel Israel for 4,6 milliarder dollar i 2012, en dobling fra 2011. Det utgjorde 10 prosent av Israels samlede industrieksport.

Mange land er villige til å strekke seg langt for å sikre seg investeringer fra Intel. I 2012 valgte Intel å bygge et nytt anlegg i Irland, som tilbød bedre betingelser enn Israel.

Nå er det snakk om anlegg for brikkeproduksjon i 10 nanometer, fordelt på 10 milliarder dollar for et helt nytt anlegg, og 5 milliarder dollar for å oppgradere anlegget i Kiryat Gat.

Det skal være bred enighet i regjeringen om å tilby gunstige betingelser til Intel. Finansdepartementet er i ferd med å gjennomføre en analyse av hva slags virkning skattelettelser til bestemte selskaper har gitt tidligere. Kildene til Haaretz forteller at Intel hittil har fulgt opp forpliktelsene selskapet har påtatt seg med hensyn til både investering og sysselsetting.

En oversikt fra det israelske finansdepartementet, publisert i går i Israel Hayom, viser at store selskaper fikk 2,3 milliarder dollar i tilpassede skattelettelser i 2012, en økning på 11 prosent fra 2011.

To av de fire største mottakerne er IT-selskaper, henholdsvis Intel Israel og IT-sikkerhetsselskapet Check Point. De andre er Teva Pharmaceuticals og Israel Chemicals.

Seint i fjor leverte den israelske riksrevisjonen en rapport med skarp kritikk av denne praksisen. Rapporten avslørte blant annet at Israels fem største konglomerater hadde mottatt til sammen 4,5 milliarder dollar i skattelettelser over de siste seks årene.