BEDRIFTSTEKNOLOGI

– 90 prosent på 4G innen sommeren

NetCom skrur opp utbyggingen av mobilnettet.

12. mai 2015 - 15:58

OSLO/SENTRUM (digi.no): Nå blir det skikkelig fart på utbygningen av 4G i de gjenværende områdene i Norge, forteller NetComs tekniske direktør Jon Christian Hillestad under et pressemøte tirsdag ettermiddag, rett etter at hovedkonkurrenten Telenor hadde presentert sin nye konsernsjef. 

Og konkurransen er definitivt noe som står på agendaen under pressemøtet, NetCom legger ingen skjul på at de skal utfordre Telenor skikkelig - og påpeker flere ganger at de blant annet var først ut med 4G+-hastighetene (LTE Advanced) i Norge. Det første 4G+-nettverket ble skrudd på i Kristiansand i februar i år - Telenor presenterte sin plan for utbygging kort tid etter, og lovte tilgjengelighet i halvparten av norske kommuner innen sommeren.

Nå blir det 4G også på toget.

«Vanlig» 4G er imidlertid fremdeles hovedfokuset, og dette skal nå rulles ut til så mange som mulig. 

– Vi ligger foran skjema i forhold til målet om 90 prosent dekning i løpet av sommeren, sier Jon Christian Hillestad til digi.no.

Storsatsning

Selskapets uttalte mål er altså 90 prosent av befolkningen med 4G-tilgang i løpet av sommeren i år, og innen utgangen av 2016 skal 98 prosent av Norges beboere ha 4G.

Teknisk direktør Jon Christian Hillestad og dekningsdirektør Tommy S. Johansen lover 4G hos så godt som hele befolkningen innen utgangen av 2016. Tallet per i dag er 86 prosent.
Teknisk direktør Jon Christian Hillestad og dekningsdirektør Tommy S. Johansen lover 4G hos så godt som hele befolkningen innen utgangen av 2016. Tallet per i dag er 86 prosent. Bilde: Thomas Marynowski
 

Et viktig poeng er at 4G endelig ankommer de nordligste fylkene i landet. NetCom har hatt stort fokus på Nordland den siste tiden, forteller dekningsdirektør Tommy S. Johansen, og har bygd ut dekning rundt Narvik, Bodø og områdene rundt. Dette fortsetter i ukene fremover, slik at hele fylket skal dekkes jevnt og tett område for område. Deretter kommer Finnmark, etter sommeren skal utbygningen for alvor begynne der.

Les også: Norge får ikke nok av 4G, sier Telenor.

Samtidig blir eksisterende basestasjoner modernisert i stor grad, og nye stasjoner settes opp. – Vi slo rekorden før påske da vi aktiverte 121 nye 3G/4G-basestasjoner på fire dager, sier dekningsdirektøren Johansen. 

Moderniseringsprosessen kaller NetCom for øvrig for NeMo, og det er modernisert 516 4G-stasjoner hittil og 350 3G-stasjoner. I tillegg kommer de helt nybygde stasjonene.

Fremtidssikkert

Men hva med mye omtalte 4G+, som skal gi enda høyere hastigheter?

Basestasjonen har god plass til fremtidige oppgraderinger, for eksempel LTE-A.
Basestasjonen har god plass til fremtidige oppgraderinger, for eksempel LTE-A. Bilde: Thomas Marynowski
 

Dette skal selvsagt bygges ut det også, og NetCom sier at 1,5 millioner nordmenn vil ha tilgang til 4G+ i løpet av sommeren. Aktiveringen skal skje fortløpende på de stedene man moderniserer basestasjoner, og det skal ikke bare gjelde de store byene, men også mindre tettsteder.  

NetCom sier at de målte hele 278 Mbps midt i Trondheim forrige uke, og resten av de store byene er rett rundt hjørnet. 

Det er selvsagt en ganske kjent sak at slike hastigheter ikke kan forventes i praksis, når mange brukere benytter seg av de samme basestasjonene. Men litt av poenget er at 4G+ vil lette trykket på vanlig 4G og til og med 3G, slik at alle brukerne skal ideelt sett få bedre opplevelse på sikt. Det er per i dag fortsatt få smartmobiler som støtter LTE Advanced, men flere kommer naturligvis. 

Med høyere hastighet kommer høyere dataforbruk, og veksten i bruken er massiv på de stedene som har fått aktivert 4G. Gjerne seksdoblet, ifølge NetCom.

Denne basestasjonen sørger for at de mange turistene som oppsøker Oslos mest populære områder kan oppdatere sosiale medier med god hastighet.
Denne basestasjonen sørger for at de mange turistene som oppsøker Oslos mest populære områder kan oppdatere sosiale medier med god hastighet. Bilde: Thomas Marynowski
 

Hardere konkurranse gir altså uten tvil bedre dekning og bedre hastigheter, og både Telenor og NetCom lover at nesten hele Norges befolking vil ha tilgang til 4G innen senest 2016. 

Les også: - 4G-data er bare begynnelsen.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.