Å bryte nettsensur kan bli god butikk

Med Psiphon kan de som byr på innhold nå brukere bak Kinas og andre nasjonale brannmurer.

Å bryte nettsensur kan bli god butikk

Med Psiphon kan de som byr på innhold nå brukere bak Kinas og andre nasjonale brannmurer.

Et nystartet kanadisk selskap, Psiphon, har tatt mål av seg til å bryte gjennom de nasjonale brannmurene i nettsensurerende land som Kina og Iran. I motsetning til løsningen fra Global Internet Freedom Consortium (GFIC), fordrer ikke Psiphon at brukerne skal laste ned noe: Psiphon fordrer ikke annet enn en nettleser. En annen viktig forskjell er at Psiphon også kan gi dem som surfer mobilt, tilgang til innhold som regimene forsøker å hindre dem fra å nå. Denne egenskapen er svært viktig, fordi den sannsynliggjør at Psiphon vil ha muligheter til å nå langt flere brukere enn den milliarden som har tilgang til Internett via pc.

Det grunnleggende prinsippet for begge løsningene er det samme: Brukerne får tilgang til sensurert innhold via et av Psiphons mange servere. Disse skal være så mange, og så hyppig skiftende at det blir umulig for sensurmyndighetene å holde rede på dem.

Initiativtaker til Psiphon er Rafal Rohozinski, en av dem som ledet an i avsløringene av Ghostnet, et kinesisk spionnett som forgrenet seg til 103 land.

Psiphon var opprinnelig et prosjekt i Citizen Lab hos Munk Centre for International Studies ved University of Toronto, skriver avisa Ottawa Citizen. En første utgave ble lansert i 2006 og fikk over 100 000 brukere den første måneden. Etter hvert ble den oversatt til fem språk, og fikk brukere i land som Iran, Kina og Burma.

Årsaken til at Rohozinski fant det hensiktsmessig å gjøre Psiphon til et selskap, er at han fikk henvendelser fra flere store innholdsleverandører som var interessert i å nå brukere i disse landene. De ønsket å bidra til å skalere løsningen, slik at de kunne regne med å nå millioner framfor bare tusener.

Psiphon skal allerede gå i pluss. Blant sponsorene er Broadcasting Board of Governors, den amerikanske stiftelsen bak tiltak som Voice of America, Radio Free Europe, Radio Liberty, Radio Free Asia med mer.

Den teknologiske løsningen bak Psiphon er døpt «right2know». Det er right2know-nodene som skyver forbudt innhold gjennom sperrene og ut til brukerne. Disse får tilgang til innholdet ved å gå direkte på en right2know-node, eller ved å melde seg til Psiphon-tjenesten. I begge tilfeller er dette gratis for brukeren.

    Les også:

Til toppen