– Å satse på Android er som å pisse i buksa

Nokias smartphone-sjef Anssi Vanjoki søker andre plattformer for varig vintervarme.

– Å satse på Android er som å pisse i buksa

Nokias smartphone-sjef Anssi Vanjoki søker andre plattformer for varig vintervarme.

Et lite påaktet intervju av Nokias smartphone-sjef Anssi Vanjoki i Financial Times i forrige uke fortjener større oppmerksomhet.

Vanjoki, som for øvrig forlater Nokia om et halvt år etter å ha vært ansatt siden 1991, ble bedt om å forklare Nokias valg av plattformer for avanserte mobiltelefoner.

Avisa refererer Vanjokis forsvar for Symbian, som han mener framstår som et konkurransedyktig alternativ til Android. Intervjueren stiller ingen spørsmål om MeeGo, plattformsamarbeidet med Intel som Nokia tidligere har sagt vil erstatte Symbian på de mest avanserte mobilene.

I forrige uke lanserte Nokia tre nye Symbian-modeller i midtsjiktet, det vil si kategorien under iPhone og Android. Vanjoki forklarer at målgruppen ikke er dem som er opptatt av de mest avanserte funksjonene, men de 300 millioner eksisterende brukerne av Symbian-mobiler.

Vanjoki utelukker at Nokia vil satse på Android.

Hans resonnement er at Android-leverandører vil etter hvert tvinges til å godta stadig dårligere marginer, og at den suksessen som disse nå opplever, vil gi dårlig gevinst på sikt. Han sier Nokia vil unngå å «pisse i buksa» for å oppnå kortvarig varme.

På Nokia World-arrangementet i London i forrige uke fikk den kommende toppmodellen N8 mye oppmerksomhet. N8 skulle vært i salg i flere land innen utgangen av september. I går, på den første arbeidsdagen til den nye toppsjefen Stephen Elop, sa Nokia at N8 må utsettes noen uker fordi det er behov for «mindre justeringer».

På New York-børsen falt Nokia-aksjen fra 10,25 dollar til 9,72 dollar da nyheten om utsettelsen av N8 ble kjent, før den på slutten av handledagen havnet på 9,92 dollar. Fra oktober til april holdt kursen seg mellom 12 og 15 dollar. I april startet flere uker med kraftig fall, og i slutten av juni sto aksjen i 8,00 dollar.

Til toppen