JUSS OG SAMFUNN

Abelia er imponert over FrP

FrP har avansert på Abelias måling av partienes «ambisjoner for AS Norge.» AP er sist.

15. juli 2009 - 14:10

Abelia, foreningen for kunnskaps- og teknologibedrifter i NHO, er fornøyd over et utspill de har gjort for å få landets politiske partier til å vedta mer kunnskapsvennlige formuleringer i programmene de skal stille til valg på.

Leder for kommunikasjon og samfunnskontakt i Abelia, Hilde Widerøe Wibe, mener samtidig det er langt igjen før partiene samlet sett kan sies å ta kunnskapspolitikken på alvor.

For ett år siden sendte Abelia et innspill til alle partiene om behovet for å løfte Norge som kunnskapsnasjon. Foreningen foreslo flere tiltak for å bevege Norge i retning av en kunnskapsøkonomi.

I februar gikk Abelia gjennom samtlige partiers programutkast, og evaluerte dem etter et poengsystem med 33 indikatorer. Denne evalueringen ble presentert i april: Programmene ble regelrett slaktet.

I lys av evalueringen sendte Abelia forslag til forbedringer til alle partiene. Nå er de endelige partiprogrammene vedtatt, og foreningen har gjort en ny evaluering ut fra de samme indikatorene.

Den nye evalueringen måler ikke bare hvordan partiene står i forhold til hverandre når det gjelder å gjøre Norge til kunnskapsnasjon, eller «ambisjoner for AS Norge» som Abelia også kaller det. Den viser også i hvilken utstrekning partiene har etterkommet Abelias endringsforslag.

Hovedkonklusjonen er at alle partier har gjort det Abelia ser på som «betraktelige forbedringer». Fremskrittspartiet er de som har avansert mest.

– FrP har gått fra bunn-notering til nesten topp og fortjener skryt. Arbeiderpartiet derimot, er lite spenstig i sin kunnskapspolitikk, og henger fremdeles igjen i industriparadigmet. Skal vi styrke vår internasjonale konkurransekraft må norsk næringsliv bli mer kunnskapsbasert, mer internasjonalt, arbeide smartere og mer miljøvennlig enn gårsdagens næringsliv, sier Wibe.

Her er partienes resultater, ordnet etter endelig sluttkarakter:

Terningkast 5:

Venstre: fra 20,5 til 26,0 poeng

Høyre: fra 19,0 til 25,0 poeng

Terningkast 4:

SV: fra 14,0 til 21,5 poeng

SP: fra 19,5 til 20,5 poeng

FrP: fra 12,5 til 20,5 poeng

Terningkast 3:

KrF: fra 15,0 til 17,0 poeng

AP: fra 14,5 poeng til 16,5 poeng

En detaljert rapport kan lastes ned fra Abelias nettsted: Evaluering av partiprogrammene (pdf).

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.