Abort-prester tøyer opphavsretten

Abort-prestene Ludvig Nessa og Børre Knudsen tar i bruk Internett for å nå ut til folket. I nettiveren har prestene tøyd opphavsretten og gjengir NRKs nettsider inne i egne rammer.

Abort-prestene Ludvig Nessa og Børre Knudsen tar i bruk Internett for å nå ut til folket. I nettiveren har prestene tøyd opphavsretten og gjengir NRKs nettsider inne i egne rammer.

De to abortprestene Ludvig Nessa og Børre Knudsen har denne uken fått oppmerksomhet rundt nettsidene til organisasjonen "Aksjon Nytt Liv". Dette er nettsider som først og fremst formidler abortmotstand. Årsaken til oppmerksomheten var at prestene ba folk sende inn navn på leger som utfører abort.

Nå kan det se ut som at også NRK har en høne å plukke med to prestene. På nettsidene blir nemlig NRKs tekst-TV og enkelte sider fra nettet synlig inne i rammene (frames) som "Aksjon Nytt Liv" har.

Ifølge tv2.no var NRK uvitende om denne bruken av NRKs stoff, og vurderer nå rettslige skritt mot prestene.

Fungerende fjernsynsdirektør i NRK, Kalle Fürst
Kalle Fürst.

- Vi synes ikke noe særlig om å bli koblet til slike oppfordringer om angiverivirksomhet. Vi vet ikke om slik bruk av vårt nyhetsstoff er tillatt ifølge norsk lov, men vi vil sjekke dette grundig nå. Mye tyder på at det er ulovlig, og i så fall vil vi forfølge saken videre, sier fungerende fjernsynsdirektør Kalle Fürst til tv2.no.

NRK skriver på sine tekst-TV-sider at man sannsynligvis ikke kan gjøre noe med ulovligheter på sidene, da Nessas hjemmeside ligger på en maskin i USA. Men nettstedet har to adresser, både www.kirken.com og www.abort.no, det er derfor sannsynlig at nettstedet kommer under norske lover og regler.

Begge adressene tilhører Ludvig Nessa. For adressen www.kirken.com er det oppgitt et amerikansk nummer for tekniske spørsmål vedrørende siden og for den norske er EUnet i Norge oppgitt.

Til toppen