Abu Dhabi-milliarder tar over AMD

AMD trengte milliard-innsprøyting. Det fikk de, og nå omorganiseres hele selskapet.

Abu Dhabi-milliarder tar over AMD

AMD trengte milliard-innsprøyting. Det fikk de, og nå omorganiseres hele selskapet.

På nettstedet til den amerikanske prosessorleverandøren AMD står det at selskapet vil komme med en viktig kunngjøring i dag, klokka 14 norsk tid.

Innholdet i denne kunngjøringen er lekket ut til rubbel og bit av amerikanske medier.

Det går ut på at AMD deles i to atskilte selskaper. Det ene skal ta seg av å utvikle og å konstruere mikroprosessorer. Det andre skal produsere mikroprosessorer.

To investeringsselskaper fra Abu Dhabi skal bidra med opptil i overkant av seks milliarder dollar. Mesteparten går til å finansiere et nytt produksjonsanlegg ved Albany, delstatshovedstaden i New York, og til å oppgradere et produksjonsanlegg ved Dresden i Tyskland.

Det nye produksjonsselskapet er foreløpig døpt Foundry Company. Eierskapet deles mellom AMD og det statlige Abu Dhabi-selskapet Advanced Technology Investment Company. AMD får 44,4 prosent av aksjene i Foundry Company, men sier at stemmerettene fordeles likt med Advanced Technology.

Advanced Technology skal investere mellom 3,6 milliarder og 6 milliarder dollar i Foundry.

Mubadala Development, et annet statseid investeringsselskap i Abu Dhabi, kjøpte 8 prosent av aksjene i AMD i november i fjor. Før AMD formelt deler seg, skal Mubadala øke sin eierandel i AMD til 19,3 prosent, mot å kjøpe nye aksjer for 314 millioner dollar.

Regnskapene til AMD viser at de sårt trenger kapital for å kunne fortsette konkurransen med Intel. Per juni hadde selskapet en gjelde på 5,3 milliarder dollar, og 1,6 milliarder dollar i likvide midler.

Foundry skal produsere brikker også for andre oppdragsgivere enn AMD.

IBM har lenge vært en viktig samarbeidspartner for AMD. IBM har ikke kommentert det som nå skjer med AMD. Kilder i AMD sier til amerikanske medier at IBM forventes å samarbeide med både AMD og det nye selskapet Foundry.

AMDs produksjon av prosessorer for pc-er og servere er avhengig av lisensavtaler med Intel. AMD forsikrer at etableringen av Foundry og overføringen av brikkeproduksjonen dit ikke bryter med disse lisensavtalene.

AMD-aksjen sto i 14,73 dollar i oktober 2007. I løpet av børsdagen i går falt den 7 prosent, til 4,23 dollar.

    Les også:

Til toppen