Accenture med tap i Norge

Til tross for internasjonale rekordresultater, endte 2003 opp i minus for Accenture-sjef Nils Øveraas.

Til tross for internasjonale rekordresultater, endte 2003 opp i minus for Accenture-sjef Nils Øveraas.

Den globale konsulentgiganten Accenture leverte de høyeste salgsinntekter i et enkelt kvartal noensinne. Accentures salgsinntekter i selskapets regnskapsmessige andre kvartal ble på 3,30 milliarder dollar, opp fra 2,83 milliarder dollar i samme kvartal året før. Regnet i dollar var veksten på 17 prosent, mens den i lokal valuta tilsvarte åtte prosent. (Se artikkelen Accenture bytter sjef etter rekordkvartal.)

Accenture Norge har derimot tapt 127 millioner i løpet av to år og krympet omsetningen med nesten en halv milliard kroner.

Toppsjef Nils Øveraas i Accenture Norge har forklart til Finansavisen at årsakene blant annet er 47 millioner kroner som første kvartal i fjor ble avsatt til å dekke kostnader til 110 ansatte som måtte slutte. I tillegg kommer kostnader knyttet til opsjonsprogrammet som er belastet 2003-regnskapet med 40 millioner kroner. Den tredje forklaringen er 20 millioner i administrasjonskostnader som relateres til flytting og nedbemanning.

Lønningene til ansatte ble i fjor kuttet med 10 til 20 prosent.

Accenture har avvikende regnskapsår der 2003 beregnes fra 1. september 2002 til 31.august 2003. De fem siste kvartalene har derimot Accenture hatt et positivt driftsresultat målt i norske kalendermåneder som gjelder for hele 2003.

De store kostnadskomponentene – blant annet sluttpakker i forbindelse med nedbemanning ble derfor avsluttet i november 2002.

Det ble på fredag gjort kjent at Accenture kjøper EDB Telekom fra EDB Business Partner til 400 millioner kroner. Accenture overtar 360 konsulenter fra denne enheten til en pris på 1,1 millioner kroner per hode.

Accenture Norge har i dag en omsetning på 1 milliard og 850 ansatte. Med EDB Telekom kan omsetningen ende opp på 1,4 milliarder og 1.200 ansatte som vil styrke konkurransekraften både nasjonalt og globalt.

- Dette er den største enkeltkontrakt noensinne for Accenture i Norge. Avtalen innebærer en langsiktig samarbeidsavtale med Telenor som gir grobunn for et sterkt kompetansemiljø og videreutvikling av løsninger for telekommunikasjonsmarkedet, sier administrerende direktør Nils Øveraas til digi.no.

Øveraas ønsker i første omgang å konsentrere seg om det norske markedet, men ser også globalt. Accenture er representert i 48 land over hele verden.

- Det er først og fremst konsulentrelatert programvareutvikling mot CRM-markedet som EDB Telekom leverer til Telenor i dag, og som Accenture vil dyrke fram videre, sier ansvarlig for partneravtalen med Telenor, EDB Business Partner og Accenture, Stein Erik Moe.

Til toppen