Active ISP i pluss

Internettselskapet Active ISP snudde elendige resultater til plusstall i 2003.

Internettselskapet Active ISP snudde elendige resultater til plusstall i 2003.

Flere IT-selskaper melder om bedre tider. Mange selskaper har de siste årene vært gjennom store kostnadskutt og omfattende reorganisering, og er nå i ferd med å se resultatet av det. Et av dem er internettselskapet Active ISP, som nå melder at selskapet vil levere et overskudd for 2003.

- Det ser positivt ut. Vi kommer til å levere overskudd når vi senere i mars legger frem resultattallene. Hovedårsaken er reorganiseringen vi gjorde i 2002. Selskapet har vært gjennom en tøff prosess, sier finansdirektør Thomas Christensen i Active ISP.

Christensen understreker at vurderingene hans bygger på selskapets tall ut tredje kvartal 2003. Active ISP har nedbemannet og kuttet kostnader, og begynner nå å se virkningen av det. I 2002 hadde selskapet et driftsresultat på minus 4,7 millioner euro, eller rundt 40 millioner kroner, ifølge finansdirektøren. Men i 2003 er minustallene i regnskapet snudd til plusstall, forteller han. De endelige tallene vil først være ferdig i slutten av mars.

Ny sjef

Verdien av Active ISP-aksjene har steget jevnt og trutt i gråmarkedet. For halvannet år siden var selskapet priset til rundt 50 millioner kroner. I dag prises selskapet til 190 millioner kroner, om man legger dagens aksjekurs på seks kroner til grunn, ifølge Christensen. Likevel er selskapet langt unna nivåene under IT-hypen i 2000, da selskapet var priset til over 2,5 milliarder kroner.

Selskapet har nylig fått ny konsernsjef, svenske Anders Eriksen, som tidligere har jobbet i ulike lederstillinger i American Online Time Warner og Telia. Han tar over etter tidligere konsernsjef Eric Tolsma, og starter i ny jobb 1. april.

Regnskapskluss

Active ISP har tidligere vært beskyldt for å blåse opp regnskapene sine. I 2000 og 2001 var det kluss med registrering av tapsavsetninger i regnskapet, ifølge Dagens Næringsliv. Selskapet hadde ikke systemer for å skille mellom de kundene som betalte og de som falt fra. Men nå har selskapet ryddet opp i regnskapene sine, forsikrer Christensen.

- Det er historie. Det er ikke noe tull med regnskapene våre nå. Vi har ryddet opp og fått ting på plass, sier han.

Han forteller at Active ISP har ambisjoner om å øke informasjonsstrømmen fra selskapet, og bevege seg opp på A-listen i gråmarkedet. Det betyr at man forplikter seg til å gi informasjon til markedet, som ligner det de børsnoterte selskapene gjør. Det stiller større krav om åpenhet og lik informasjon til aktørene i markedet.

Active ISP har over 280 000 kunder i Europa, og har virksomhet i Norge, Sverige, England og Nederland. Selskapet leverer internettrelaterte tjenester som omfatter domener, webløsninger, e-post, e-handelsløsninger, serverdrift over Internett. Selskapet tilbyr alt fra enkle standardiserte hosting tjenester til komplekse serverløsninger.

De største eierne:

  • European Capital Ventures: 16,65 %
  • Renaissance Ventures II: 13,41%
  • Rolf Larsen: 9,68 % (gründer. Har trukket seg ut av ledelsen i selskapet)
  • Four Seasons Venture: 6,13 % (Norsk ventureselskap)
  • Norsk-svenske Alexander Vik er også inne på eiersiden med en aksjepost på 4,5 prosent gjennom investeringsselskapet Xcelera
Til toppen