JUSS OG SAMFUNN

AdLink: - Alle kampanjer bør starte på nettet

- Alle markedskampanjer bør starte på Internett. Da kan man enklere vurdere andre medier, mener daglig leder Atle Øi i AdLink. Medierådgiver Eirik Mikalsen er skeptisk.

7. okt. 2002 - 11:56
Atle Øi.
Atle Øi.

- Alle markedskampanjer bør starte på Internett. Det er her vi har den rimeligste muligheten til å teste og analysere både forretningen og kundesegmenter. Med bakgrunn i nettmarkedsføring vil man enklere vurdere andre medier utenfor nettet. Samarbeidet med Digtective gjør at vi nå kan optimalisere de mulighetene som finnes, sier Atle Øi, sjef i annonsenettverket AdLINK Internet Media, i en pressemelding.

Medierådgiver Eirik Mikalsen i OMD Norway er skeptisk til påstanden:

- Internett er overrepresentert i enkelte deler av befolkningen. Hvis målgruppene er der, og handelen foregår over nettet, så er det kanskje fornuftig. Men der hvor man ikke handler over nettet, for eksempel i forbindelse med en produktlansering hvor man trenger en viss dekning i målgruppene, er det verre å få målt, sier Mikalsen til digi.no.

Øi mener at Mikalsen kan treffe et representativt utvalg av nordmenn på nettet:

- Vi er vel ikke veldig langt unna. Jeg føler vel at mediekanalen nesten er der hvor vi kan nå de aller fleste. Det som imidlertid er poenget mitt er at markedet ikke har adoptert tankegangen om å bruke nettet til testing overfor enkelte målgrupper. Man kan målgruppesegmentere i stor grad på web og finne ut hvordan enkelte grupper reagerer på ulike budskap, sier Øi og snakker dermed om pre-testing av reklamekampanjer.

- Dette kan hjelpe flere annonsører å styre unna enkelte budskap før det er for sent. Det som er rart er at markedet sier 'ja og ha' og synes det er en god idé, men gjør ingenting med det. Vi har vært på byrårunder med dette budskapet og føler for å poengtere det nok en gang.

Det var i forbindelse med offentliggjøring av samarbeidet med Digtective at Øi kom med påstanden om at alle bør teste budskapet sitt på nettet før de gikk ut med store annonsekampanjer. AdLink er Norges største annonsenettverk på Internett og har all mulig interesse av at dette skjer. Digtective er et norsk selskap, med representasjon i Skandinavia, som sitter med flere verktøy som de mener kan dokumentere hvilken effekt reklame på Internett gir.

- Merkevareopplevelser som skal gå over tid lar seg ikke så godt måle på nettet. I forbindelse med parameterne som Digtective setter opp, fines det begrensninger på hva man kan måle og ikke kan måle. I det store markedsføringsbildet er det muligens enkelte ting som kan dokumenteres, som hvis min egen kunde Braathens kun kjører en nettbasert kampanje. Det er imidlertid vanskelig å komme med universelle påstander i markedsføringssammenheng. Det er en vurdering fra produkt til produkt og kampanje til kampanje, sier han.

Øi fastholder at annonsørene kan foreta pre-testing på nettet før de bestemmer seg for hva slags mediekanaler og ikke minst hvilke budskap annonsørene skal formidle til kundene.

- Når man sitter med fire forskjellige utkast til en reklamekampanje, har jeg følelsen at reklamebyråene og kundene slett ikke alltid velger løsningen som er best for markedet. Når man foretar tradisjonell type prestesting, kjører man ofte fokusgrupper og mindre, kvalitative grupper som er innkalt spesielt for anledningen. Medlemmene av disse gruppene vet de er blitt innkalt for akkurat dette formålet. Jeg er sikker på at disse resultatene er minst like 'usikre' som hvis man skulle teste reklamebudskapene mot større målgrupper på nettet.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.