UTVIKLING

Adobe AIR spres til flere plattformer

Presenteres som et nytt Java - skriv applikasjonen en gang, kjør «overalt».

Ved lanseringen av AIR 2.5 i dag tar Adobe i bruk noen av de samme argumentene som Sun benyttet for Java – programmer én gang, kjør overalt.

AIR 2.5 er nå tilgjengelig for BlackBerry Tablet OS og Android. Det er mulig å lage iOS-applikasjoner basert på AIR 2.5. I tillegg har AIR lenge vært tilgjengelig for pc-operativsystemene Windows, Mac og Linux.

Adobe forteller at Samsung vil levere levere SmartTV-er med støtte for AIR 2.5, mens blant annet Acer, HTC, Motorola, RIM og Samsung vil levere både nettbrett og smartmobiler med forhåndsinstallert AIR 2.5 innen utgangen av året eller tidlig i 2011. AIR 2.5 kan også lastes ned fra Android Market til mobiler med Android 2.2. Flere hundre AIR-baserte applikasjoner er allerede tilgjengelige i Android Market, Intel AppUp center og Apples App Store.

En oversikt over AIR-baserte applikasjoner til Android finnes her.

AIR er basert på Adobes egne Flash- og Flex-teknologier, kombinert med webstandarder som HTML, JavaScript og CSS. Til sammen danner dette et kjøremiljø for applikasjoner. Applikasjonene skal i utgangspunktet kunne kjøres på tvers av de ulike plattformene som AIR støtter, uten at utvikleren må gjøre større modifikasjoner. Utrulling til Apples iOS krever riktignok en del ekstra behandling av koden.

Hensikten med løsningen er at utviklere med erfaring og kunnskaper om applikasjonsutvikling basert på teknologiene AIR er basert på, enklere skal kunne tilby applikasjoner til en rekke forskjellige plattformer, uten å måtte bruk helt forskjellig kode for de ulike plattformene.

Dette kan føre til at applikasjoner og spill gjøres raskere tilgjengelig på flere plattformer, men til gjengjeld vil slike applikasjoner typisk være dårligere tilpasset den enkelte plattforms funksjonalitet, utseende og ytelse enn applikasjoner som er optimalisert for hver av plattformene.

For å gjøre distribusjonen av applikasjonen enklere for utviklerne, har Adobe i dag lansert tjenesten Adobe InMarket, som vil bli integrert med appliklasjonsmarkedsplassene til andre leverandører. Intels AppUp-tjeneste skal nå være integrert med InMarket, men Adobe nevner at InMarket også vil distribuere applikasjoner via Acers markedsplass.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.