BEDRIFTSTEKNOLOGI

Adobe bekrefter delvis Flash-nedleggelse

Mener at HTML5 er den beste løsningen for innhold i mobilnettlesere.

Apples motstand mot å slippe til Adobe Flash og andre pluginteknologier i iOS, har utvilsomt bidratt til avgjørelsen som Adobe nå har kunngjort.
Apples motstand mot å slippe til Adobe Flash og andre pluginteknologier i iOS, har utvilsomt bidratt til avgjørelsen som Adobe nå har kunngjort. Bilde: Apple
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
10. nov. 2011 - 08:59

Adobe bekreftet i går meldingene om at selskapet i praksis vil slutte å lage Flash Player for nettleseren til mobile enheter. Det er flere årsaker til dette.

Apples motstand mot Flash i iOS har utvilsomt hatt betydning, men iPhone kom lenge før Adobe var i stand til å tilby noen fullverdig løsning. Først i 2008 presenterte Adobe konkrete planer om full Flash-støtte for smartmobiler, og da i første rekke til Windows Mobile. Det var derimot ikke før i 2010 at Flash Player for mobile ble klar. Den skulle støtte både Android, BlackBerry, webOS, LiMo, MeeGo, Symbian og Windows Phone.

I dag er det bare til Android 2.2 og nyere, samt til BlackBerry PlayBook, at Adobe tilbyr Flash Player for mobile. Så den fra starten av så brede satsingen, ble etter hvert ganske smal.

Adobe kommer til å gi ut Flash Player 11.1 til eksisterende Android-enheter og BlackBerry PlayBook. Etter det vil selskapet bare gi ut rene feilfikser og sikkerhetsoppdateringen til Flash Player for mobile.

I stedet vil Adobe flytte en del av ressursene over på HTML5. Selskapet tjener først og fremst penger på design- og utviklingsverktøy, så en overgang vekk fra Flash på mobiler behøver ikke nødvendigvis være negativt for selskapets inntekter.

– HTML5 er nå universelt støtte av de viktige mobilenhetene, i noen tilfeller eksklusivt. Dette gjør HTML5 til den beste løsningen for å skape og å rulle ut innhold i nettlesere på tvers av mobilplattformer. Vi er begeistret for dette, og vil fortsette vårt samarbeid med hovedaktørene i HTML-fellesskapet, inkludert Google, Apple, Microsoft og RIM, for å bidra til HTML5-innovasjon som kan brukes til å forbedre selskapenes mobilnettlesere, skriver Adobe i gårsdagens kunngjøring.

Nedleggelsen av Flash for mobile enheter betyr ikke at det også blir slutt på Flash på andre enheter. Tvert imot. Adobe mener at Flash fortsatt vil spille en stor rolle i tilknytning til avanserte nettspill og høykvalitets video. Det er fortsatt funksjonalitet i Flash som ikke tilbys via de åpne webstandardene, men Adobe skriver at selskapet vil bruke sine erfaringer med Flash til raskt å oppnå tilsvarende muligheter i HTML5 gjennom samarbeid med W3C og WebKit-prosjektet. CSS Shader er blant Adobes bidrag så langt.

Også i framtiden vil Adobe innføre nye muligheter i Flash først, men selskapet lover å sikre at disse får en jevn overgang til HTML5 etter hvert som standardene utvikles.

I de mobile produktene vil Flash leve videre i applikasjoner basert på Adobes AIR-teknologi, som gjør det mulig å konvertere dem om til systemspesifikk programvare. Det finnes allerede en del applikasjoner til iOS, Android og BlackBerry som er laget på denne måten.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.