FORBRUKERTEKNOLOGI

Adobe lager Flash til mobilen

Nå kommer «ordentlig» Flash til Windows Mobile. De jobber også med utgaver for iPhone og Android.

17. nov. 2008 - 08:41

Adobes Flash-avspiller er et av de mest vellykkede programvareproduktene som finnes, hvis man måler etter utbredelse.

Programmet finnes på anslagsvis 98 prosent av alle pc-er. Adobe klarte med sitt Flash-format å lage en de facto standard for animert vectorgrafikk på internett, og i dag er formatet særlig brukt for å dele ut filmsnutter, blant annet gjennom den populære nettjenesten Youtube.

Formatet har ikke hatt den samme suksessen blant mobiltelefoner, så langt har mange måtte ta til takke med lettvektsutgaven Flash Lite, og enkelte plattformer har ikke støtte for Flash-filer overhodet.

Det er i ferd med å endre seg. Adobe skal i dag vise frem Flash Player 10 på en mobiltelefon med Windows Mobile operativsystem. Det vil skje under selskapets utviklerkonferanse i San Francisco.

- Det blir første gang vi viser frem Flash på mobiltelefonen, det blir på Windows Mobile, sier produktansvarlig Michele Turner i Adobe til TechCrunch.

Men selv om selskapet nå er klare for å avduke avspilleren for Windows-mobiler, vil ikke applikasjonen bli levert sammen med Microsofts mobile operativsystem før sent neste år.

Microsoft jobber aktivt med Silverlight, som av mange oppfattes som en konkurrent til Flash. Dermed kan Adobe ha en ekstra motivasjon for å tilby støtte for sitt format på Microsofts mobilplattform.

Turner opplyser at de også jobber med en versjon til Android, Googles åpne alternative operativsystem for smarte mobiler.

Det har lenge versert rykter om en utgave for iPhone, hvis manglende støtte for Adobe-formatet av mange oppfattes som en av dens største ulemper.

Apple har tidligere sagt at Flash bruker for mye prosessorkraft og at den ikke er optimalisert for ARM-prosessoren, som iPhone benytter.

- Vi jobber med en Flash-utgave for iPhone, men det er Apple som har siste ordet, sier Turner til TechCrunch.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.