Adobe lover mye med Flash 10.1

Ny og mer effektiv versjon av nettleser-pluginen er klar for nedlasting.

Adobe lover mye med Flash 10.1

Ny og mer effektiv versjon av nettleser-pluginen er klar for nedlasting.

Adobe lanserte i går Flash Player 10.1 til Windows, Mac og Linux. Versjonen for Android 2.2 skal komme senere denne måneden, mens en versjon for Solaris ser ut til å komme først noe senere.

Adobe har med denne utgaven fokusert på å gjøre den egnet for å kjøres på mobiltelefoner og andre enheter med lavere ytelse enn det typiske pc-er kan levere. Spesielt minnebruken skal være redusert, ikke minst i forbindelse med applikasjoner med mye punktgrafikk.

Adobes Paul Betlem skriver i dette blogginnlegget at den nye utgaven også vil kunne detektere når det begynner å bli lite tilgjengelig minne i et system, noe som kan skje dersom en nettleserbruker åpner mange faner som alle inneholder Flash-basert innhold. Nå skal Flash-innhold automatisk skrus av dersom det blir knapphet på minne.

Det skal også ha blitt fokusert på å redusere ressursbehovet for Flash-innhold som kjøres i faner som ikke vises til brukeren, samtidig som at lyd som spilles i bakgrunnen fortsatt skal kunne lyttes til med full kvalitet.

Pluginen skal også kreve mindre CPU-kraft når Flash-innholdet er statisk. Dette skal kunne merkes best på Mac.

Adobe har selvfølgelig behov for å forsvare posisjonen Flash har innen visning av video på weben. Dette gjøres ved å innføre en rekke forbedringer, inkludert bedre mellomlagring av innhold, støtte for maskinvareakselerert H.264-video.

Bedre mellomlagring av innholdet skal bety mindre følsomhet for ustabile Internett-forbindelser og mulighet til å spole fram og tilbake i videoer uten at avspilleren må kontakte serveren på nytt. Dette skal også åpne for sakte film (slow motion), umiddelbar gjentakelse (reprise) av strømmende video, samt akselerert avspilling for å kunne hente igjen og synkronisere avspillingen med sendinger som skjer i sanntid.

Det loves dessuten redusert tid for veksling mellom bitrater, noe som skal føre til at avspillingen raskere tilpasser seg den tilgjengelige båndbredden og prosesseringskraften.

Nytt er også støtte for multitouch-skjermer på systemer som støtter dette. Dette er gjort tilgjengelig som et nytt sett med ActionScript 3 API-er som utviklere kan utnytte.

Personvernet skal være forbedret, ved at den nye Flash Player-utgaven underkaster seg nettleserens modus for privat surfing. Da vil ingen data bli lagret på maskinen.

Mac-versjonen skal ha fått ytterligere forbedringer. Den skal nå være fullt basert på Cocoa, men med støtte for Carbon for nettlesere som krever dette. Ytelsen på Mac har ifølge Betlem vært et fokusområde, og utnyttelse av maskinvareakselering i Core Animation støttes på Mac OS X 10.6 og nyere. Dette skal gi betydelig forbedret visning av websider som kombinerer Flash- og HTML-innhold, samt reduserte krav til prosessorkraft og batterikapasitet.

En annen viktig grunn til å oppgradere til Flash Player 10.1 er at Adobe har luket bort omtrent 30 ulike sårbarheter i denne utgaven. Minst én av sårbarhetene blir allerede utnyttet av ondsinnede, forteller sikkerhetsselskapet Secunia.

Brukere med Flash Player installert på maskinen, kan enkelt se hvilken versjon som er installert ved å besøke denne siden. Dersom versjonsnummeret er lavere enn 10.1, bør den nyeste versjonen installeres. Den er tilgjengelig på denne siden.

    Les også:

Til toppen