BEDRIFTSTEKNOLOGI

Adobe skal forenkle Ajax-utvikling

Ajax er den store motebølgen i nettbransjen og nå lover Adobe et verktøy som skal forenkle kodingen.

12. mai 2006 - 07:41

På Infoworld-konferansen i San Francisco annonserte programvareselskapet Adobe at de skal tilby et rammeverk for Ajax (Asynchronous Javascript and XML): Spry.

Adobe er mest kjent for dokumentformatat PDF og for sitt fotoredigeringsverktøy Photoshop, men med oppkjøpet av Macromedia i fjor har de også blitt en viktig aktør innen programvare for webdesign.

Denne uken annonserte Adobe at de vil tilby en gratis test versjon av Spry-rammeverket. Det er html-orientert og har et Javascript bibliotek rettet spesielt mot webdesignere.

Spry lar webdesignere utvikle Ajax-støttede websider uten at de må lære nye programmeringsspråk eller ta i bruk en ny programmeringsmodell. Ifølge Adobe kan rammeverket brukes med Dreamweaver eller et hvilket som helst annet web redigeringsverktøy. Selskapet håper å tjene penger på Spry ved å tilby støtte for det i Dreamweaver.

– Det ble bygd ut fra et behov vi identifiserte i markedet. Vi snakket med webdesignere og fant at de var interessert i Ajax, men at mange eksisterende rammeverk var for orientert mot eksisterende programmeringskunnskaper. Rammeverk som Zimbra og Dojo var funksjonsrike, men de krevde mer kompetanse enn hva webdesignere har, sier Jenifier Taylor, produktsjef for Adobes Dreamweaver produkter til Yahoo News.

Adobe ser ikke på Ajax og sin egen Flash teknologi som konkurrenter.

– Vi ser på dem som verktøy som begge støtter oppunder de samme kompetansene, men at de tilbyr forskjellige funksjonalitetsnivå, sier Todd Hay, sjef for plattform markedsføring i Adobe til Yahoo News.

Her kan du lese mer om Spry og laste ned en testversjon.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.