UTVIKLING

Adobe vil ha betalt for avanserte Flash-spill

Tilbyr til gjengjeld både raskere grafikk og støtte for C/C++-kode.

Demo av Unity-basert spill levert med Adobe Flash Player. Kan testes her.
Demo av Unity-basert spill levert med Adobe Flash Player. Kan testes her. Bilde: Unity
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
28. mars 2012 - 14:53

Adobe kom i går Flash Player 11.2 og AIR 3.2, som blant annet bidrar til at maskinvareakselerert grafikk gjennom Stage3D blir tilgjengelig for flere enheter.

Nytt er også et sett med «Premium»-funksjonalitet som utviklere kan ta i bruk for å tilby mer krevende, Flash-baserte spill. For dette vil Adobe ha betalt.

Utviklere av spill står fritt til å bruke enten maskinvareakselerasjonen Stage3D eller det Adobe kaller «Domain Memory» i spill og applikasjoner. Men dersom utviklerne ønsker å bruke begge deler, vil selskapet kreve en provisjon av omsetningen til spillet.

Forutsetningen for dette er at spillet er utgitt etter den 1. august og at nettoomsetningen er på mer enn 50 000 dollar. Da vil Adobe kreve ni prosent av nettoomsetningen over 50 000 dollar.

Domain Memory er ifølge Adobe et programmeringsgrensesnitt som hjelper avanserte kompilatorer, som Adobes egen, kommende Alchemy, å muliggjøre rask, sandkasset kjøring av krysskompilert C/C++-kode i Flash Player. Dette skal gjøre det enklere for ActionScript-utviklere å ta i bruk ferdige C/C++-biblioteker eller for C/C++-utviklere å flytte hele plattformspesifikke spill over til Flash-plattformen.

Ifølge Adobe kan premium-funksjonaliteten brukes fritt i Adobe AIR-applikasjoner pakket for iOS, Android, Windows eller Mac OS.

Ifølge Adobe er premium-funksjonaliteten beregnet for utviklere som skal lage de aller mest avanserte og livaktige spillene for weben. Funksjonaliteten skal blant annet kunne kombineres med spillmotoren og andre verktøy fra Unity Technology, som Adobe har inngått et samarbeid med.

Etter den 1. august vil Flash Player-baserte spill og applikasjoner som benytter Stage3D og/eller Domain Memory miste tilgangen til denne funksjonaliteten dersom utvikleren ikke har inngått en lisensieringsavtale med Adobe.

Selskapet skal komme med flere detaljer om dette i løpet av sommeren.

Flash Player 11.2 kan lastes ned fra denne siden. Blant nyhetene er muligheten for automatisk oppdatering i bakgrunnen, noe som betyr at brukerne ikke lenger trenger å gjøre noe for at oppdateringene skal bli installert.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.