Adobe vil hindre lansering av Flash 5.0

Etter påstått langvarig krenking av Adobes patent for brukergrensesnitt med "tabbed palette", går Adobe rettens vei for å hindre Macromedia i å lansere Flash 5.0.

Flash er Macromedias hovedprodukt. Det er et verktøy for avansert webdesign, som krever at brukere må installere et eget tillegg til nettleseren for å få med seg effektene. Versjon 5.0 av Flash skal lanseres i september, og er allerede gjenstand for mye målrettet markedsføring fra Macromedias side.

Macromedia har markert seg i markedet for avansert webdesign, og oppnådd en sterk posisjon blant annet på bekostning av Adobe som brukte litt for mye tid på å omstille seg fra å bare være opptatt av papir og Acrobat-formatet som gir dokumenter felles utseende på trykk og på web.

Adobes patent US5546528 fra august 1996 beskytter det Adobe kaller "tabbed palette". Bildet viser hvordan denne typen palette er anvendt i Adobe-applikasjonen ImageReady. Markøren har gjort "Layers" til den aktive "Tab". Brukeren kan frigjøre "Layers" helt fra resten av paletten ved å holde musknappen nede og trekke "Layers" til side. Da vises "Layers" i et eget vindu, mens den opprinnelige paletten viser "Actions". "Layers" kan like enkelt legges tilbake i den opprinnelige paletten. Adobe dokumenterer på sitt nettsted hvordan Macromedia har laget en tro kopi av dette grensesnittet i sin applikasjon Fireworks 3.

I kunngjøringen om Flash 5.0 gjør Macromedia det klart at denne typen grensesnitt vil bli implementert fullt ut. Adobe vil at retten skal blokkere lanseringen av Flash 5.0 og tvinge Macromedia til å betale for retten til å bruke ideen.

Macromedia avviser alle Adobes krav. I en erklæring fra selskapet heter det at det aktuelle patentet er både ugyldig og umulig å håndheve, og at Macromedia ikke krenker det. Macromedia gjorde dette klart for Adobe så tidlig som i 1996, og gjentok påstandene da Adobe sist tok kontakt med Macromedia i mai i fjor.

Les mer om forholdet mellom Adobe og Macromedia:


PDF - Publisistenes Deilige Format
digi.no minitest: Macromedia Director 8
Macromedia utfordrer Adobe med ny versjon av designpakken Freehand
Adobe og Macromedia duellerte om Flash
Adobe oppgraderer sitt mest framgangsrike produkt
Adobe vil ta kverken på Macromedia Flash

Til toppen