Adobes Air gir mer lokale webapplikasjoner

Adobe lanserte i dag både Air-teknologien og en ny versjon av selskapets Flex-verktøy.

Adobes Air gir mer lokale webapplikasjoner

Adobe lanserte i dag både Air-teknologien og en ny versjon av selskapets Flex-verktøy.

Adobe lanserte i dag den første fullversjonen av selskapets Air-teknologi (Adobe Integrated Runtime), sammen med en ny versjon av Flex-programvaren. Sammen skal dette forsterke selskapets plattform for rike Internett-applikasjoner (RIA). Air ble tidligere kalt Apollo. Begge de nye produktene har vært under betatesting siden i fjor sommer.

    Les også:

Produktene skal kombinere sanntidsdynamikken til weben med regnekraften og dataegenskapene til desktop-en.

Allerede skal selskaper som AOL, eBay, BBC, Deutsche Bank, FedEx, The Nasdaq Stock Market og The New York Times Company ha tatt i bruk Adobes nye løsninger.

Nasdaq bruker Air og Flex i forbindelse med analyse av dataene i aksjemarkedet, mens New York Times har lansert en applikasjon som kalles ShifD, som skal gjøre det enklere å flytte innhold mellom PC-er og mobile enheter, for eksempel mobiltelefoner.

Adobe Air skal gi webutviklere muligheten til å bruke sine kunnskaper og vanlige webteknologier til å lage RIA-er for kjøring på desktop-en. Teknologiene inkluderer HTML, Ajax, PDF, Flash og Flex.

I likhet med vanlige webapplikasjoner, skal Air-baserte applikasjoner kunne utvikles raskt og være tilgjengelige nær sagt over alt. Men de skal også kunne lese fra og skrive til lokale filer, samarbeide med andre applikasjoner på brukerens PC og vedlikeholde lokale datalagre på PC-en.

Flex er et fritt, åpen kildekode-basert rammeverk. Adobe leverer nå Eclipse-baserte Flex Builder 3 som et verktøy tilpasset utvikling av Flex-baserte løsninger. Nytt i den nye versjonen er utrulling av RIA-er basert på Air.

Flex Builder 3 skal være tett integrert med Adobes Creative Suite 3, noe som skal åpne for enklere og mer effektivt samarbeid mellom designere og utviklere.

Nytt er også bedre testverktøy, inkludert verktøy for å prøve ut minne- og ytelsesprofiler. Men dette, sammen med blant annet verktøy for visualiserings av data, er bare inkludert i Professional-utgaven.

Også deler av Air er basert på åpen kildekode. Dette inkluderer WebKit HTML engine, Tamarin ActionScript Virtual Machine og databasesystemet SQLite.

Adobe Air og Air SDK er nå tilgjengelige på engelsk til Windows og Mac. Det planlegges utgaver på andre språk og til Linux. Mer informasjon om dette finnes på denne siden.

Flex 3 tilbys i to utgaver, Standard for 1900 kroner og Professional for 5300 kroner, for Windows og Mac. En Linux-versjon er fortsatt under betatesting. Den er tilgjengelig fra denne siden. Der skal også Flex 3 SDK, som er basert på åpen kildekode, finnes.

For å kjøre Air-baserte applikasjoner på sin egen maskin, må vanlige brukere laste ned dette programmet.

Til toppen