Adobes PDF utgitt som ISO-standard

Den videre utviklingen av dokumentformatet PDF kontrolleres nå av ISO.

Adobes PDF utgitt som ISO-standard

Den videre utviklingen av dokumentformatet PDF kontrolleres nå av ISO.

Adobe kunngjorde i begynnelsen av 2007 at selskapet ønsket ISO-standardisering av selskapets Portable Document Format (PDF). Dette ble deretter godkjent av ISO i desember i fjor.

    Les også:

I går kunne ISO kunngjøre at PDF nå er en ISO International Standard, nærmere bestemt ISO 32000-1.

Dette betyr at Adobe har overlatt kontrollen over PDF til ISO, som nå er ansvarlig for utgivelsen av spesifikasjonen til den nåværende versjonen, 1.7, samt for oppdatering og utvikling av framtidige versjoner.

- Ved å frigi den komplette PDF-spesifikasjonen for ISO-standardisering, forsterker vi vår forpliktelse om åpenhet, sier Kevin Lynch, teknisk sjef i Adobe, i en pressemelding.

- Etter hvert som styresmakter og organisasjoner i økende grad ber om åpne formater, vil det at vedlikeholdet av PDF-spesikasjonen gjøres av en ekstern og deltakerbasert organisasjon bidra til fortsatt innovasjon og utvidelser av det rike PDF-økosystemet som har utviklet seg i løpet av de siste 15 årene.

I tillegg til å være et dokumentformat som kan lese og skrives ut ved hjelp av klientprogramvare fra flere leverandører og på de fleste plattformer, tilbyr PDF mulighet for autentisering ved hjelp av digitale signaturer, beskyttelse mot kopiering og endring av innholdet, tilgjengelighet av innholdet for funksjonshemmede, gjenbruk av innholdet sammen med andre filformater, i tillegg til innsamling av data og integrasjon med forretningssystemer gjennom bruk av PDF-skjemaer.

- Som en ISO-standard kan vi sikre at dette nyttige og svært populære formatet er enkelt tilgjengelig for alle interessenter. Standarden kommer til nytte for både programvareutviklere og brukere ved å oppmuntre til spredningen av en felles teknologi som går på tvers systemer og er designet for å overleve på lang sikt, sier Alan Bryden, Secretary-General i ISO, i en pressemelding.

Den nye ISO-standarden, ISO 32000-1, Document management – Portable document format – Part 1: PDF 1.7, er altså basert på Adobes PDF version 1.7, men skal i inkludere vesentlig informasjon til utviklere av programvare som oppretter, skriver eller leser PDF-filer og eventuelt tolker innholdet for visning.

Framtidige versjoner av formatet vil bli utgitt som etterfølgende deler av standarden.

Tilgang til standarden koster 370 sveitsiske franc, drøyt 1800 kroner.

    Les også:

Til toppen