ADSL-brukere piratkopierer hemningsløst

Tall fra Sverige viser at eiere av ADSL-linjer piratkopier innhold over en lav sko. Tallene her i Norge er kanskje enda verre.

Her i Norge har ingen av ADSL-leverandørene undersøkt nivået av piratkopiering - kanskje i frykt over svaret de ville få - og kanskje med god grunn. For nå har Telia intervjuet sine ADSL-brukere om piratkopiering og tallene er overraskende høye.

Tallene viser at hele 75 prosent av alle Telias brukere har piratkopiert musikk via sitt ADSL-abonnement i det siste. Enda mer overraskende er at det at 32 prosent har lastet ned video over nettet. For selv sterkt komprimert rommer en spillefilm fort 600-700 MB.

- Det er vel lite som skulle tilsi at tallene er annerledes i Norge, sier Ola Kallemur, pressetalsmann hos Telia Internet services til digi.no.

Tvert imot - tallene er kanskje enda høyere i Norge. For til å begynne med er det bare de mest motiverte kundene som har kjøpt seg ADSL-linjer, men her i Norge er salget kommet kortere enn i Sverige. Det er derfor kanskje grunn til å tro at de norske ADSL-brukerne er enda ivrigere på å bruke sine linjer.

Det er snart 100.000 ADSL-brukere i Norge, mens Telia alene har 300.000 brukere, selv om Sveriges befolkning er dobbelt så stor.

Les også:

Sæmund Fiskvik, sjef for musikkbransjeforbundet IFPI, er ikke overrasket over de høye tallene.


- Vi har foreløpig bare gått etter de som deler ut piratkopiert innhold. For etter dagens lovverk er det ikke helt avklart om det er ulovlig å laste ned, innrømmer han. Men til våren kommer det både ny åndsverklov og ny e-handelslov som skal klargjøre dette, sier Fiskvik til digi.no.

I Sverige er det foreløpig fullt lovlig å laste ned piratkopiert musikk og video. Nylig fortalte IT-minister Ulrika Messings at hun hadde lastet ned musikk og brent en CD. Musikkbransjen anmeldte henne til politiet, men saken ble henlagt fordi dagens lovverk ikke rammer slikt.

- Skal film- og musikkbransjen bremse piratkopieringen, må de begynne å selge sitt innhold over Internett på en brukervennlig måte, mener Kallemur. I dag kan du ikke kjøpe musikk fra de mest populære artistene, verken i Norge eller Sverige.

Til toppen