Advarer at RFID vil kreve lisenser

Den nye RFID-standarden er royaltyfri, men ifølge Intermec gjelder ikke det selve utstyret.

Den nye RFID-standarden er royaltyfri, men ifølge Intermec gjelder ikke det selve utstyret.

Torsdag vedtok standardiseringsorganet EPCglobal en ny standard kalt « Electronic Product Code Generation 2», også kjent som «VHF Generation 2 Air Interface Protocol». Standarden ordner opp i problemer innen radiomerking – RFID – av varer, og skal åpne for mer vidstrakt bruk av denne etterfølgeren til strekkoder.

    Les også:

Blant fordelene som trekkes fram med den nye standarden er at systemer vil kreve mindre testing, og færre feil, og følgelig lavere kostnader. Hittil har RFID-implementasjoner måttet forholde seg til flere standarder, og utstyr fra en leverandør har ikke alltid vært i stand til å lese brikker fra en annen leverandør. Den nye standarden etablerer en felles kommunikasjonsprotokoll som skal avskaffe slike problemer. Det er spesielt viktig innen internasjonale implementasjoner og i storskalaprosjekter der utstyr må være i stand til å lese millioner av RFID-brikker.

Pressemeldingen fra EPCglobal slår dessuten fast at Generation 2-standarden, som er satt sammen med bidrag fra over 60 ulike selskaper, skal være royaltyfri. Det innebærer at den ikke inneholder teknologi som skulle utløse lisensutbetalinger til RFID-pioneren Intermec. Det bidrar til ytterligere å redusere kostnader ved RFID-implementeringer. Mange aktører har uttrykt frykt for at tvungne lisensutbetalinger til Intermec ville undergrave implementasjonen av RFID.

I en uttalelse hilser Intermec Generation 2-standarden velkommen. Samtidig advarer selskapet at selv om standarden er lisensfri, innebærer ikke det at all RFID-teknologi vil være lisensfri.

– Vi mener selskaper som tilbyr VHF RFID-produkter og løsninger vil fortsatt trenge lisenser for å bruke Intermecs opphavsrettsbeskyttet teknologi, heter det i Intermecs offisielle erklæring.

Intermec innehar over 125 RFID-relaterte patenter, og lover å gjøre dem tilgjengelige på «overkommelige og ikke-diskriminerende vilkår».

Til toppen