Advarer bedrifter mot mini-bærbare

Eksperter mener maskinene har for dårlige egenskaper innen IT-sikkerhet.

5. mars 2009 - 11:15

Antivirus-leverandører og eksperter innen IT-sikkerhet advarer, ifølge nyhetsbyrået Reuters, at den nye kategorien mini-bærbare («netbooks») kan gi større spillerom for datakriminelle.

Denne nye typen bærbare pc-er kombinerer lav pris med beskjedne ytre mål, lav vekt og lav ytelse. De leveres uten antivirus, og selges ofte til brukere uten spesielt høy IT-kompetanse eller erfaring.

Folk uten erfaring har gjerne lav bevissthet om risikoforholdene på nettet, og kan følgelig ventes å være lite motivert til å installere antivirus og annen sikkerhetsprogramvare. Erfaringen er at mini-bærbare selges ut forhåndsinstallert antivirus, og uten veiledning til brukerne om hva slags gratis verktøy de kan ty til.

Ekspertene frykter at erfarne brukere kan la seg friste til å kople ut antivirus, for å kompensere for maskinenes manglende ytelse. Antivirus og brannmur kan oppfattes som belastende på de ressursfattige prosessorene som mini-bærbare gjerne utrustes med.

Mini-bærbare har vært en stor salgsuksess, og prognosene peker i retning av at de vil utgjøre en stadig større andel av pc-salget i 2009. Derfor er det sjanser for at stadig flere ubeskyttede maskiner står uten forsvarsverk mot stadig mer teknologisk kyndige og kriminelt kyniske hackere.

Sikkerhetsdirektør Eric Ashdown i Accenture er blant dem som advarer bedrifter mot å satse på mini-bærbare som arbeidsverktøy, fordi maskinene har for dårlige egenskaper innen sikkerhet.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.