BEDRIFTSTEKNOLOGI

Advarer bedrifter mot XP-utsettelse

Om ett år stopper støtten fra Microsoft.

Svært mange britiske bedrifter har fremdeles Windows XP i bruk, selv 13 år etter at programvaren ble introdusert. Nå begynner de å få veldig dårlig tid til å bytte. Om ett år fra i dag stopper Microsoft støtten.
Svært mange britiske bedrifter har fremdeles Windows XP i bruk, selv 13 år etter at programvaren ble introdusert. Nå begynner de å få veldig dårlig tid til å bytte. Om ett år fra i dag stopper Microsoft støtten. Bilde: Jeff Christensen/Getty Images/All Over Press
8. apr. 2013 - 08:03

Fra og med 8. april 2014, nøyaktig ett år fra i dag, vil ikke Microsoft lengre støtte Windows XP eller komme med sikkerhetsoppgraderinger. En britisk undersøkelse, gjennomført av konsulentselskapet Camwood, indikerer at en femtedel av britiske IT-sjefer planlegger å benytte seg av operativsystemet, selv uten støtte.

Undersøkelsen, som er omtalt i Financial Times mandag, omfatter 250 IT-direktører i selskaper med mer enn 2.000 ansatte Mer enn halvparten av respondentene sa at de enda ikke hadde startet oppgraderingen, mens bare 42 prosent sa de allerede har startet prosessen.

Men de har dårlig tid: Microsoft selv råder kundene til å bruke mellom 18 og 30 måneder på å migrere fra Windows XP til en ny versjon, melder avisen.

Selv 13 år etter den ble lansert har mange bedrifter sverget til Windows XP. Mange droppet å oppgradere til Vista, som ble lansert i 2005. Da Windows 7 kom i 2009 var mange bedrifter rammet av økonomiske nedgangstider, som igjen strupet IT-budsjettene.

Selv om svært mange av IT-sjefene kjente til at XP-støtten forsvinner om ett år så er budsjettspørsmål noe som henger igjen. 16 prosent av respondentene som ikke hadde byttet over oppga manglende budsjett som årsak.

– I disse tøffe økonomiske tidene er det ikke overraskende at bedriftsledere ikke vil investere store beløp i noe som egentlig ikke er ødelagt, sier Adrian Foxall . Han leder konsulentselskapet Camwood, som har utført undersøkelsen. Han sier også at mens IT-bransjen har forstått at Microsoft stenger lyset for XP neste år, har ikke bedriftslederne helt innsett risikoen ved å være på XP.

Dette vil blant annet ramme sikkerheten. Uten oppdateringer fra Microsoft løper bedriftene en sikkerhetsrisiko. Dessuten risikerer man at mye oppgradert programvare rett og slett ikke vil støtte XP-miljøet.

Det er ikke kjent hvor mange norske bedrifter som fremdeles kjører XP, men siden den norske økonomien har blitt langt mindre rammet av den økonomisk nedturen andre land har opplevd, burde andelen være lavere.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.